ČR má v EU největší zemědělské společnosti, v průměru mají 152 ha

Česká republika má v průměru zdaleka největší zemědělské společnosti, tedy co se hektarů jejich půdy týká. Na český zemědělský podnik podle dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) loni průměrně připadalo 152 hektarů půdy. Na druhém místě v tomto ohledu figuruje Británie s "pouhými" 79 hektary na společnost.

Na dalších místech za ČR a Británií jsou Dánsko s průměrem 65 hektarů, Lucembursko s 59 hektary a Německo s 56 hektary. Naopak nejmenší jsou jednoznačně zemědělské usedlosti na Maltě, na které v průměru připadá jeden hektar půdy.

Podle zatím posledních dat Eurostatu loni bylo v EU přes 12 milionů zemědělských společností a obhospodařovaná půda měla rozlohu zhruba 170 milionů hektarů. Proti roku 2003 počet firem klesl o pětinu a plocha obhospodařované půdy se snížila o dvě procenta.

Nejvíce zemědělských společností co do počtu má podle Eurostatu Rumunsko. To podle dat za loňský rok mělo 3,9 milionu takových firem, což představuje 32 procent celkového množství v EU. V ČR to bylo naopak jen asi 22.900 podniků, což je jedno z nejmenších čísel v rámci EU.

Množství farem pokleslo mezi lety 2003 až 2010 ve všech státech "sedmadvacítky" s výjimkou Švédska a Malty. Například v Estonsku zemědělských společností ubylo o 46,6 procenta. Údaj z České republiky evropští statistici neuvedli.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info