Souhrn událostí uplynulého dne – 12.10. 2011

Nerovnost v dotacích do zemědělství v EU trvá

Napětí mezi českými zemědělci vrcholí a po dnešním rozhodujícím jednání v Bruselu o budoucnosti společné zemědělské politiky v EU nemají jasno v tom, zda se od roku 2013 dokonce rozdílný přístup v dotacích mezi starými a novými zeměmi EU neprohloubí. Přitom právě tento rok měl být příslibem spravedlivého narovnání dosud rozdílných podpor plynoucích na farmy bývalé EU 15 a k nově přistoupivším zemím.

Přehlídka dokumentů s tematikou přírodních a zemědělských věd a udržitelného rozvoje LIFE SCIENCES FILM FESTIVAL na ČZU

Jde o první ročník skutečně mezinárodního filmového festivalu, který nemá ve střední Evropě obdoby. Samotné dokumenty, ale i besedy či panelové diskuse věnované tématům, které se dotýkají každého z nás, našeho zdraví a životního prostředí, a zároveň rozkrývají nejmodernější technologické a vědecké postupy, budou jistě zážitkem a inspirací díky nevšedním pohledům a souvislostem.

Ministr Bendl hodlá pokračovat v reformních krocích

Zřejmě tímto konstatováním by se dal nejvýstižněji charakterizovat výsledek úvodního jednání nového ministra Petra Bendla se zástupci soukromých zemědělců. Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) v zastoupení předsedy Josefa Stehlíka, místopředsedy Václava Perníka a čestného předsedy Stanislava Němce představila na dnešním prvním jednání s novopečeným ministrem zemědělství Petrem Bendlem aktivity a nejdůležitější cíle největší tuzemské organizace sedláků a rodinných farem.

Letošní sklizeň se vydařila. Ale co dál?

Žně jsou od nepaměti nejvýznamnějším obdobím hospodářského roku každého zemědělce. Jimi se uzavírá roční přírodní cyklus, sklízí se úroda a po ní se zakládá nová, do příštího roku. Děje se tak rok co rok, po staletí. Rozdíl je jenom v tom, že dnes jsou žně koncertem moderní techniky a minutové organizace práce, kdežto dříve to byla záležitost celého venkova a příbuzných z měst. Kdo měl ruce a nohy, ten pomáhal. Letošní žně, které skončily před půldruhým měsícem, dopadly velmi dobře. Byl vysoký výnos a relativně dobré ceny. První polovině sklizně sice nepřálo počasí, často pršelo, ale druhá půlka byla i co do počasí výborná.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info