Souhrn událostí uplynulého dne – 13. 10. 2011

ČR má v EU největší zemědělské společnosti, v průměru mají 152 ha

Česká republika má v průměru zdaleka největší zemědělské společnosti, tedy co se hektarů jejich půdy týká. Na český zemědělský podnik podle dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) loni průměrně připadalo 152 hektarů půdy. Na druhém místě v tomto ohledu figuruje Británie s "pouhými" 79 hektary na společnost. Na dalších místech za ČR a Británií jsou Dánsko s průměrem 65 hektarů, Lucembursko s 59 hektary a Německo s 56 hektary. Naopak nejmenší jsou jednoznačně zemědělské usedlosti na Maltě, na které v průměru připadá jeden hektar půdy.

Návrhy Evropské komise na reformu Společné zemědělské politiky EU vzbudily smíšené reakce

Evropská komise včera zveřejnila dlouho očekávané legislativní návrhy k reformě SZP po roce 2013. Navázala tak na konzultační proces a Sdělení k budoucnosti SZP z loňského listopadu. Z vyjádření komisaře EU pro zemědělství Daciana Ciolose je zřejmé, že návrhy reformy jsou většinou shodné s tím, co Komise v minulých měsících prezentovala jako své záměry a co už bylo předmětem diskusí s odbornou veřejností i v ČR. Texty podrobně zanalyzují odborníci Ministerstva zemědělství a bude k nim vypracováno oficiální stanovisko ČR.

Produkce chleba v ČR loni klesla o šest procent,Češi na něm šetří

Výroba chleba v Česku loni meziročně klesla o šest procent na 289.000 tun. Češi v posledních letech na chlebu kvůli krizi šetří. Stále více před chlebem upřednostňují jiné pečivo, přibývá také uživatelů domácích pekáren, kteří si doma chléb pečou sami. U příležitosti oslavy Světového dne chleba to dnes uvedl Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů. Obyvatel Česka tak v průměru ročně utratí za chleba kolem 1000 korun. "V zemi, kde se ročně vydá za hazard 128 miliard, další miliardy za alkohol a cigarety, by neměl být problém připlatit si za kvalitní chléb, který čeští pekaří umí vyrobit," uvedl svaz.

Stanovisko Zemědělského svazu ČR k legislativnímu návrhu Evropské komise, který se týká Společné zemědělské politiky po roce 2013 a budoucnosti českého zemědělství

Z nového návrhu, ke kterému nyní započíná veřejná diskuse, pro nás vyplývají pozitivní i negativní věci. Za negativní považujeme zejména to, že připravovaná reforma Společné zemědělské politiky EU opět míjí rovné podnikatelské podmínky pro členské země EU-15 i EU-12 a posílení produkční role evropského zemědělství při respektování nových výzev. Spíše se soustředí na další posílení environmentální role zemědělství.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info