Dánové se vyrovnávají se zavedením daně z tuku

Nová daň z tuku zvýšila v Dánsku ceny potravinářských výrobků od 3 do 20 %.

V Dánsku byla k 1. říjnu letošního roku zavedena „daň z tuku“. Rozhodnutí o jejím zavedení přijal dánský parlament již v březnu. Cílem tohoto opatření je přimět dánské obyvatelstvo, aby začalo konzumovat potraviny s nižším podílem tuku. Domácí i importované potraviny, které obsahují více než 2,3 % nasycených tuků, jsou zatíženy doplňkovou daní ve výši 2,29 € za kilogram nasycených tuků. Zdanění se vztahuje i na nasycené tuky použité při výrobě potravin. Daní jsou mj. zatíženy především máslo, rostlinné tuky a oleje včetně margarínů, sýry, šlehačka, creme fraîche, maso a zpracované produkty jako pizza nebo hamburgery. Konzumní mléko a podobné výrobky jsou od této doplňkové daně osvobozeny, to platí také pro ryby a rybí výrobky. U masa platí pro zdanění u každého živočišného druhu resp. výrobku průměrná hodnota. Např. u klobásy byla stanovena hraniční hodnota ve výši 6,5 g nasycených tuků na 100 gramů. V závislosti na množství tuku došlo ke zvýšení ceny potravinářských výrobků o 3 až téměř 20 %.

Spotřebitelé zareagovali na zavední nové daně v posledních týdnech měsíce září hromadným skupováním potravin. Podle tiskových zpráv bylo u některých produktů zaznamenáno zvýšení tržeb o více než polovinu. Kritikové zpochybňují, že by takto koncipované opatření mohlo mít nějaký zdravotní přínos. Naproti tomu zastánci argumentují tím, že lidé s ohledem na svoje peněženky budou přecházet na zdravější stravování. Potravinářský průmysl si stěžuje také na velmi vysokou byrokratickou zátěž. (AgE)

Fettsteuer verteuert Produkte um 3 bis 20 %

www.topagrar.com

Předcházející informace:

Dánsko zavádí novou daň z tuku

Další etapa daně z tuků v Dánsku

Čekání na rozhodnutí Komise ohledně daně z tuků v Dánsku

Dánsko odložilo návrh daně za nasycené tuky

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info