Souhrn událostí uplynulých dní – 14. – 16. 10. 2011

Nerovnost v dotacích do zemědělství v EU trvá

Napětí mezi českými zemědělci vrcholí a po dnešním rozhodujícím jednání v Bruselu o budoucnosti společné zemědělské politiky v EU nemají jasno v tom, zda se od roku 2013 dokonce rozdílný přístup v dotacích mezi starými a novými zeměmi EU neprohloubí. Přitom právě tento rok měl být příslibem spravedlivého narovnání dosud rozdílných podpor plynoucích na farmy bývalé EU 15 a k nově přistoupivším zemím.

Mladí farmáři chtějí větší podporu v podnikání

Očekává se, že v letech 2012 a 2013 bude podpora začínajících zemědělců z důvodu vyčerpání prostředků pozastavena. Mladí zemědělci v Česku by chtěli větší podporu v začátcích svého podnikání. O peníze určené na dotace začínajícím sedlákům do konce roku 2013 byl v předchozích letech takový zájem, že rozpočet je již vyčerpaný. Zemědělci však nechtějí čekat do dalšího dotačního období, které má začít v rámci navrhované reformy společné zemědělské politiky od roku 2014.

Kvůli velké úrodě prodávají pěstitelé brambory za ztrátové ceny

Úroda brambor v Česku je skoro o pětinu vyšší než loni. Podle odhadu Českého statistického úřadu bude sklizeno přes 786.000 tun. Kvůli přetlaku na trhu teď pěstitelé dostávají za kilogram do dvou korun, což pro ně podle Ústředního bramborářského svazu ČR znamená prodělek. Zlevnění nastalo i v obchodech. Hypermarkety v Havlíčkově Brodě nabízejí kilogram brambor v akci dokonce i za necelé tři koruny. "Ty tři koruny mají přilákat zákazníky do marketů, a ne kupovat brambory."

V obchodech zlevnily papriky, výrazně podražila rajčata

V českých obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zlevnily papriky, brambory a jablka. Naopak o téměř 38 procent zdražila rajská jablka. Dražší byly také pomeranče, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Paprika byla na pultech obchodů k dostání za 39,86 koruny za kilogram a zlevnila tak o 6,83 koruny, tedy o téměř 15 procent. Brambory zlevnily o 99 haléřů na průměrných 8,41 Kč/kg. Jablka mohli lidé koupit v průměru za 26,73 Kč/kg, byla tak o 2,97 koruny na kilogram levnější.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info