Nižší sklizeň obilí v Německu

Sklizeň obilí v Německu podle údajů statistického úřadu v letošním roce dosáhla přibližně 387 mil. tun, nedosáhla tak úrovně loňského roku (mínus 2,8 mil. t); celková rozloha osevních ploch obilovin se přitom s 6,5 mil. ha téměř nezměnila už od roku 1995. Ve srovnání s loňským rokem poklesla jen mírně a to o 78 000 hektarů.

Pěstování brambor se naproti tomu na rozdíl od obilovin od roku 1995 signifikantně zredukovalo: do roku 2011 němečtí sedláci snížili celkovou rozlohu okopanin celkem o téměř jednu pětinu (mínus 56 000 ha). V letošním roce pěstovali němečtí zemědělci brambory na 259 000 hektarech. Přesto se produkce v uplynulých letech zvýšila. V letošním roce i díky příznivým povětrnostním podmínkám sklizeň brambor dosáhla přibližně 11,9 mil. t. To je o 2 mil. t více než v roce 1995. Při poklesu osevních ploch do znamenalo výrazný nárůst hektarového výnosu.

Velký nárůst zaznamenaly zejména osevní plochy silážní kukuřice; v roce to bylo přibližně 2 mil. ha, tj. o 63 % více než před 16 lety, což dokumentuje mj. stoupající význam zpracování kukuřice k energetickým účelům v bioplynových stanicích. Jen v porovnání s loňským rokem stoupla výměra silážní kukuřice o 12 %.

Výněra zeleniny a jahod se v průběhu uplynulých 16 let zvýšila o téměř jednu třetinu a se 133 000 ha v letošním roce dosáhla rekordní hodnoty.

Výměra technických plodin (olejnin a řepky) v letošním roce dosáhla přibližně 1,4 mil. ha, tzn. sice meziroční pokles o 8 %, ale v porovnání s rokem 1995 je to o 23 % více.

Podíl zemědělsky využívaných ploch v posledních letech v Německu i nadále klesal. Podle statistického úřadu tov letošním roce bylo 16,8 mil. ha, tj. 47 % celkové rozlohy. V roce 1995 bylo k zemědělským účelům využito ještě 17,3 mil. ha – tzn. že se plochy v posledních 16 letech zredukovaly o více než 3 %.

Největší podíl ze zemědělsky využité plochy v letošním roce činila orná půda s celkovými 11,9 mil. ha. Rozloha orné půdy jako významný základ pro zajištění výživy v Německu zůstává v průběhu času na relativně konstatní úrovni.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info