TIC: LČR by měly dát zakázku jen vítězi, jinak mají tendr zrušit

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) by měl podle české pobočky protikorupční organizace Transparency International (TIC) dát zakázku na lesní práce a prodej dřeva jen vítězi tendru na příslušné jednotce. Pokud vítěz odstoupí, měla by být nová soutěž, ale již bez původního vítěze. TIC to dnes uvedla v prohlášení, v němž hodnotí situaci v mnohamiliardovém tendru po otevření obálek s nabídkami. Zároveň TIC jako poradce ministerstva zemědělství dává úřadu deset doporučení jak dál v tendrech postupovat.

Z oficiálního přehledu podaných nabídek vyplývá, že jednoznačným vítězem tendru je společnost Less & Forest. Ta v tendru dala nejlepší cenovou nabídku na lesní práce na 88 jednotkách, což znamená vítězství na 75 procentech z nich. Firma ale uvedla, že se nedá čekat, že by pracovala na všech jednotkách, neboť na to nemá dostatečnou kapacitu.

LČR v případě odstoupení vítěze počítají s tím, že nabídnou zakázku druhému, případně třetímu v pořadí pouze za podmínky, že nebude cenové rozpětí nabídek příliš veliké. "Pokud nevybereme nikoho z prvních tří firem, tak se tato správní jednotka ruší a bude vyhlášeno takzvané jednací řízení bez uveřejnění, které může být uzavřeno zhruba do 14 dnů," uvedl minulý týden generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora. Toto řešení podle něj však bude pouze dočasné a během zhruba čtvrt roku bude o jednotku znovu soutěženo v otevřeném výběrovém řízení. Vítězové tendrů by měli začít ve státních lesích pracovat od 1. ledna 2012.

TIC tvrdí, že podle jejich odhadů došlo u vítězných nabídek Less & Forest k nadcenění ceny dřeva oproti ostatním uchazečům průměrně o deset až 15 procent. "Otázkou samozřejmě zůstává, zda Less bude schopen na základě takto naceněného sortimentu nakonec uzavřít obchody a zda na trhu existuje vůbec prostor pro takovéto zvýšení ceny dřeva. Pak by to znamenalo riziko i pro samotného vítěze tendrů," uvedla TIC.

Majitel Less & Forest Jan Mičánek již dříve úvahy o nereálně nastavených cenách odmítl. "Naše ceny jsou správné, jinak bychom je nedávali. Naši lidé to (nabídku do soutěže) nedělali poprvé," řekl ČTK krátce po otevření obálek Mičánek. Jeho firma je již nyní hlavním obchodním partnerem Lesů ČR.

TIC tvrdí, že bez ohledu na to, jak velké množství smluv s LČR nakonec holding Less uzavře, bude pokračovat tendence k výrazné koncentraci trhu. Pokud bude mít LČR dominantního obchodního partnera, tak podle TIC razantně poklesne počet soutěžících subjektů a výrazně stoupne riziko kartelových dohod. "Výsledek tendru proto do budoucna může znamenat vážné problémy," uvedla TIC.

Ministerstvu zemědělství TIC zejména radí nepodnikat neuvážené a nepromyšlené kroky, které by vedly ke zrušení celého tendru. "Výsledný chaos spojený s časovým tlakem by vedl ke vzniku zcela nepřehledného prostředí s prostorem pro korupci a kartelové dohody a podnik LČR by mohl zcela ztratit kontrolu nad situací," uvedla TIC. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) v neděli v ČT uvedl, že rušení tendru zatím nic nenasvědčuje.

TIC dále Bendlovu úřadu například doporučuje přijmout takové opatření, které by v budoucnu stanovilo hranici objemu kontraktu pro jeden subjekt. Ministerstvo by prý také mělo revidovat takzvanou Dřevěnou knihu, protože současný systém komplexních zakázek prý podporuje tendence k monopolizaci trhu. Změny by podle TIC měly nastat také v počtu soutěžených územních jednotek, tvorbě lesních hospodářských plánů, indexaci cen dřeva, mělo by také dojít k znovuzavedení standardů práce v LČR formou vytvoření technického ceníku prací.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info