Souhrn událostí uplynulého dne – 17.10. 2011

Komodity: Silná poptávka ze strany Číny zvýšila cenu zemědělských komodit

Na konci minulého obchodního týdne pokračovala cena hlavních zemědělských komodit ve svém mírném růstu. Začátek nového týdne nepřinesl příliš nových zpráv. Proto se komodity stále drží výše. Cena sojových bobů se dnes ráno dostala až na otevírací hodnotu 1266 USD/100 bušlů (1 bušl je cca 27,21 kg). Krátce po otevření sice mírně oslabila, ale dopoledne již znovu začala nabírat na síle. Pro dnešní den se očekává spíše stagnace, nebo jen mírný nárůst její ceny sojových bobů. Americká kukuřice je na tom velice podobně.

TZ SZIF dnes zahájil vyplácení dotací zemědělcům hospodařícím v méně příznivých oblastech

Státní zemědělský intervenční fond dnes zahájil vyplácení dotací žadatelům hospodařícím v méně příznivých oblastech (LFA). Z celkového počtu 12 447 přijatých žádostí, bylo k dnešnímu dni odesláno 8.202 rozhodnutí, z nichž 312 již nabylo právní moc a bylo předáno k vyplacení. Během dnešního dne bude vyplaceno minimálně 91 000 000 Kč. Podpora LFA slouží jako kompenzace zemědělcům, kteří hospodaří v daném typu méně příznivé oblasti. Výše vyrovnávacího příspěvku je přepočítávána na hektar travního porostu dle typu LFA. Dotace je hrazena z 20% národních a 80%  evropských zdrojů. Zemědělci o tuto dotaci musí požádat v rámci Jednotné žádosti vždy do 15. května kalendářního roku.

ÚOHS bude podrobněji zkoumat jednu z posledních akvizic Agrofertu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude (ÚOHS) podrobněji zkoumat jednu z posledních akvizic Agrofertu podnikatele Andreje Babiše. Babiš chce ovládnout Loredenu Corporation a jejím prostřednictvím Agropodnik Domažlice. Úřadu akvizici oznámil koncem srpna, zatím souhlas úřadu nemá. ÚOHS navíc prodloužil lhůtu pro vydání rozhodnutí na pětiměsíční, potvrdil dnes ČTK úřad bez bližších podrobností. V pětiměsíční lhůtě posuzuje ÚOHS fúze pouze ojediněle. Letos v delší lhůtě řeší pouze vznik Českého Aeroholdingu, řízení ÚOHS zahájil v květnu. V minulých letech ÚOHS v pětiměsíční lhůtě povolil například s podmínkami spojení Agrofertu s konkurenčním Agropolem.

Porozumí ministr sedlákům?

To, že nový ministr zemědělství Petr Bendl deklaroval po svém nástupu obecnou snahu „pokračovat v reformních krocích“, nemohlo nikoho překvapit. Podstatné ale bude, jak bude tato snaha konkrétně naplněna. Z pohledu soukromých zemědělců - sedláků, je nepochybně největší prioritou snižování byrokracie, která vadí tím více, čím sofistikovanější produkci vytváří. Například, když vyrábí potraviny z vlastních vyprodukovaných surovin pro prodej „ze dvora“. Snižování byrokracie a zvyšování míry zpracování suroviny jde ovšem z podstaty věci proti sobě - a je tedy navýsost strategickým rozhodnutím, čemu dát vyšší prioritu. Tu by přitom mělo logicky dostat vytváření vyšší přidané hodnoty, tedy podpora míry zpracování.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info