Zemědělci z Hané staví vlastní sýrárnu

Čerstvý tvaroh a sýr z kravského mléka přímo z Hané? Zemědělci ze Senice na Hané, kteří před dvěma roky poprvé nabídli lidem v Olomouci čerstvé mléko v mlékomatech, staví vlastní výrobnu na mléčné produkty.

Družstevní minimlékárnu chtějí spustit v příštím roce.

Výrobky se dostanou k zákazníkům prostřednictvím družstevních obchodních center, také je nabídnou na stále populárnějších farmářských trzích.

Seničtí zemědělci nabízejí čerstvé mléko na dvou místech v Olomouci, před vlastními prodejnami. Prvotní odběr z mlékomatů poznamenalo varování ministerstva zdravotnictví před možným ohrožením zdraví, pokud si lidé nebudou natankované mléko tepelně upravovat.

Zatímco zpočátku Olomoučané denně nadojili ze dvou mlékomatů přes tisíc litrů, v současnosti se denní odbyt pohybuje kolem tří set litrů. Na jaře se rozhodli zájem oživit nabídkou pasterovaného mléka.

„Zájem se neposunul. Zvažujeme, zda se nevrátíme pouze k syrovému mléku. U Senima, kde je pouze syrové mléko, je prodej stabilnější než u Terna s nabídkou i tepelně upraveného. Uvidíme, zda tepelně upravené zrušíme,“ uvedl uvedl Jaroslav Navrátil, předseda Zemědělského družstva Senice na Hané.

Minimlékárnu budují místo jatek

Protože zemědělci zaznamenali poptávku po kysaném mléce, čerstvých jogurtech a sýrech, pustili se do výstavby minimlékárny. Tu již budují v objektu bývalých jatek v Náměšti na Hané.

„Jatky přestavujeme, bourají se stěny, je z nich staveniště,“ popisoval předseda družstva.

Původně chtěli zemědělci výrobu rozjet ještě do konce letošního roku.

„Zdržely nás přípravné práce. Komplikace spojené se splněním požadavků na potravinářský provoz. Je to složitější, než kdybychom vybudovali novostavbu,“ uvedl Jaroslav Navrátil.

Trhy i pojízdné prodejny

Výrobky z minimlékárny by měly putovat i na farmářské trhy, Seničtí uvažují také o pojízdných prodejnách.

„Jde o rozšíření nabídky spotřebiteli, kterému chceme dát něco navíc,“ uvedl přednosta Navrátil. Denní produkce mléka ze Senice na Hané dělá 10,5 tisíc litrů.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info