Souhrn událostí uplynulého dne – 18.10. 2011

Chovatelé drůbeže a prasat mohou žádat o poskytnutí dotací

Státní veterinární správa ČR se podílí na vytvoření kritérií pro čerpání peněz na podporu chovů drůbeže a prasat. Nyní mohou chovatelé drůbeže a prasat žádat o poskytnutí dotací. Státní podpora představuje finanční pomoc chovatelům, ale z hlediska veterinárního především motivuje chovatele k ozdravování dotovaných chovů. Poskytnutí dotace je totiž podmíněno dodržováním individuálních preventivních plánů ke zvýšení biologické bezpečnosti v chovech drůbeže a ozdravovacích plánů na ozdravení chovů prasat zejména od reprodukčního a respiračního syndromu prasat.

Produkce medu bude letos vyšší než loni, cena mírně vzrostla

Produkce medu v Česku bude letos vyšší než v loňském roce, kdy dosáhla 7455 tun, řekl dnes ČTK místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. Zřejmě ale podle něj nepůjde o rekordní produkci. Ceny medu od loňska mírně vzrostly. V průměru se pohybují mírně nad hranicí 130 korun za kilogram. Kromě nárůstu počtu včelstev napomohlo očekávanému zvýšení úrody medu také proti loňsku příznivější počasí. Více medu než loni z tohoto důvodu vyprodukovaly především včely na Moravě, naopak v Čechách byla letos produkce slabší než před rokem. V letošní produkci by podle Peroutky měl převážit světlý nektarový med nad tmavým medovicovým medem. Skutečná čísla o letošní produkci by měl svaz mít k dispozici na přelomu roku.

Vinaři už sklidili hrozny určené pro letošní Svatomartinská vína

Čeští a moravští vinaři už sklidili všechny hrozny určené pro letošní Svatomartinská vína. Na výrobu vína mají více času než v minulých letech. Sklizeň začala díky příznivému počasí o několik týdnů dříve. Vinaři chtějí letos vyrobit rekordní počet dvou milionů lahví Svatomartinských vín, uvedl dnes Vinařský fond v tiskové zprávě. Všechny vzorky Svatomartinských vín musejí nejprve projít odborným posouzení, zda jejich senzorické vlastnosti odpovídají stanovené charakteristice a zda dosahují požadované kvality. První hodnocení začne příští úterý v prostorách Národního vinařského centra ve Valticích na Břeclavsku. Druhé kolo uzavře hodnocení 1. listopadu.

Připomínky Zemědělského svazu ČR k návrhu zákona, kterým se zrušuje zák. č. 395/2009 Sb., o významné síle a mění zák. č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže

Ponechme stranou zásadní otázku, kterou jsou pochyby o správnosti zrušení zákona č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle. I když jde o zákon nesporně nedokonalý, svůj efekt v praxi nepopiratelně měl. Jeho zrušení a snaha o řešení této problematiky formou novely zákona o ochraně hospodářské soutěže představuje určitý krok zpět, neboť návrh řeší problematiku nutně ve výrazně menším rozsahu. Nicméně jde o politické rozhodnutí, které nám nezbývá než v dané situaci akceptovat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info