Vědci požadují udržitelnou intenzifikaci zemědělské produkce v EU
18.10.2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Skupina evropských vědců naléhá na „udržitelnou intenzifikaci“ zemědělství v rámci EU. Evropa hraje podle jejich mínění v mezinárodním zabezpečení dostatečného množství potravin klíčovou roli. I v případě, že dojde ke zlepšení globální bezpečnosti potravin nejlépe rozšířením zemědělské produkce v rozvojových zemích, musí Společenství sehrát svoji úlohu ve výrobě potravin pro vlastní obyvatelstvo i mimo ni, zaznělo na zasedání v Polsku.
Vědci vyzvali Evropskou unii, aby zachovala zemědělsky využívané plochy ve stávajícím objemu. Nedostatečná produkce v jedné části světa nutně vyžaduje v jiných regionech tento deficit vykompenzovat. Takový růst by měl ale být „trvale udržitelný“ – tj. s plným pochopením a minimalizací dopadů na životní prostředí jak v Evropě, tak také ve zbytku světa. Kromě toho vědci do svého konceptu trvalé udržitelnosti zahrnuli i sociální aspekty. Biotechnologie budou při tomto rozvoji hrát určitou roli, ale pravděpodobně nebudou mít patent na řešení.
Optimalizace managementu
Za důležité považují akademici inovace pro optimalizaci managementu operačních systémů a zemědělské krajiny šetrné k životnímu prostředí. Požadují větší zohlednění ekosystémových služeb v zemědělství, snížení plýtvání potravinami, podporu větší rozmanitosti zemědělských produktů v rámci jednotlivých regionů – např. ovoce a zeleniny – a v této souvislosti posílení snahy o nutričně vyváženou stravu namísto jen pokrytí energetických potřeb organismu.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.