O palivové dřevo je zájem, proto stále zdražuje

Pevná paliva vychází oproti plynu nebo elektřině levněji, ale mají své nevýhody.

Topná sezona začala a stále více lidí používá k vytápění svých domů a bytů dřevo. Prodejci zatím mají palivového dříví dostatek, jeho ceny ale rostou.

Nárůst zájmu potvrzuje jednatel firmy Krbové a palivové dříví, s.r.o., Miloslav Beran. „Lidé palivové dříví kupují. Na jihu Čech je ale obvyklé topit spíše dřevem z jehličnatých stromů. Jeho ceny však prudce narostly, protože se vykupuje na štěpkování,“ uvedl.

Prodejce proto zákazníkům doporučuje topit dřevem z listnatých stromů, jako je buk nebo dub. „Tvrdé dřevo je kvalitnější, má větší výhřevnost a při spalování nezanáší kotle a komíny,“ vysvětluje Miloslav Beran.

Například při vytápění rodinného domu dřevem se podle Berana dá ušetřit 10 až 15 tisíc korun ročně. „Zákazník ale musí počítat s větší námahou, do kotle je třeba pravidelně přikládat,“ upozorňuje.

Souhlasí s ním i Vlastimil Tregler, majitel firmy Tregler–Paliva, s.r.o. „Topení dřevem je nepohodlné, ceny dřeva navíc stoupají. Dnes se vyplatí hlavně lidem, kteří mají vlastní les.“

Modernějším způsobem je podle Vlastimila Treglera topení peletami. „Sice jsou dražší, ale díky kotlům se zásobníky je topení pohodlnější. Vytápění rodinného domu peletami vyjde do 30 tisíc ročně.“

Dřevem topí i Milan Dvořák z Jindřichova Hradce. „Palivové dříví si dělám sám, naše rodina vlastní les. Kdybych musel dřevo kupovat, asi bych jím netopil. V současné době je příliš drahé,“ řekl.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info