Rybářství Chlumec nad Cidlinou očekává vyšší výnosy ryb

Rybáři z Rybářství Chlumec nad Cidlinou třetí den pokračují ve výlovu rybníku Žehuňský v obci Žehuň na Nymbursku. Očekávají vyšší výnosy ryb než loni. Jde o standardní produkci, která bude o něco vyšší, než je dlouhodobý průměr, řekl ČTK ředitel rybářství Ladislav Vacek. Převážnou většinu ryb tvoří kapři, v rybnících žijí ale i štiky, líni, amuři, tolstolobici a sumci. Lidé mají o ryby stále větší zájem.

Hlavní část podzimní sezony pokračuje dnes výlovem největšího rybníka rybářství - Žehuňského, kde rybáři pracují už od úterý. Rybník s rozlohou 258 hektarů je od roku 1948 národní přírodní rezervací. "Kapr z Žehuně, chlouba kuchyně. Hospodaří se zde díky rezervaci téměř extenzivně. Ryby jsou vlastně bio potravina, i když na to nemáme certifikát" poznamenal Vacek.

Rybářství očekává vyšší výnosy ryb než v loňském roce, kdy hodně ryb uplavalo kvůli povodním. "Letos bylo pro chov ryb počasí příznivé již od května," uvedl Vacek. Pršelo prý "tak akorát" a brzy zjara bylo teplo, takže se rybníky dostaly do správného vegetačního cyklu. Povedlo se i září. Rybáři si tak letošní sezonu v porovnání s loňskou pochvalují. "Loni byla produkce výrazně nižší, letos bude obvyklá a možná těsně nad dlouholetým průměrem," doplnil Vacek.

Většina produkce Rybářství Chlumec nad Cidlinou skončí na českém trhu, kapři jsou určeni na Vánoce. Lidé mohou právě vylovené ryby kupovat už nyní přímo po výlovech rybníků. Jejich zájem podle Vacka stále roste. Údajně proto, že ryby na rozdíl třeba od hovězího nebo vepřového masa, nezažily žádnou negativní mediální kampaň.

Rybáři už od začátku října vylovili například Žabakor na Mladoboleslavsku a také rybníky Bučice a Hasina u Rožďalovic. Výlovy budou pokračovat výlovem rybníků Starochlumecký v Chlumci nad Cidlinou, Proudnice v Hradištku a Vavřinecký v obci Vavřinec u Uhlířských Janovic. Komárovský rybník přijde na řadu 31. října a v listopadu ještě čeká rybáře vylovit Zrcadlo u Kopidlna, Vlkavu. Sezona výlovu tržních ryb skončí asi 17. listopadu výlovem rybníka Červenský u Dolního Bousova. Rybníky se vypouštějí postupně, od nejspodnějšího k nejvyššímu v soustavě.

Pravidelná produkce Rybářství Chlumec nad Cidlinou je 1060 tun tržních ryb za rok. Společnost funguje od roku 1993. Je rybářskou společností střední velikosti, která plochou rybníků a produkcí ryb zaujímá 5. místo mezi rybářskými podniky v České republice.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info