Bendl: Kvůli reformě hrozí farmářům miliardové ztráty v tržbách

Návrh Evropské komise z jejích plánů na reformu společné zemědělské politiky, aby farmáři sedm procent půdy neobhospodařovali, by pro české zemědělce znamenal ztrátu tržeb ve výši čtyř až pěti miliard korun ročně. V Lucemburku to dnes řekl ministr zemědělství Petr Bendl. Upozornil nicméně, že je to hrubý odhad.

"Kdyby se sedm procent pozemků dalo do klidu, znamenalo by to ztrátu tržeb někde mezi čtyřmi a pěti miliardami korun," řekl ČTK a Českému rozhlasu Bendl. Nejvíce by podle něj byli postiženi farmáři s nejvyššími výnosy, dopady by se ale lišily podle regionů. Hodnota produkce českého zemědělství v běžných základních cenách se v posledních dvou letech pohybovala kolem 100 miliard korun.

Pro Česko je podle Bendla návrh reformy společné zemědělské politiky problematický také kvůli tomu, že významnou část pozemků, které čeští farmáři obhospodařují, si pronajímají. Takový zemědělec by pak musel platit nájem za pozemky, na nichž mu přitom EU zakazuje hospodařit. "To ztrácí logiku," řekl Bendl, který plány společné zemědělské politiky dnes při debatě s kolegy z dalších členských zemí ostře kritizoval.

Čechům vadí také třeba takzvané zastropování, tedy omezení přímých plateb na výši 300.000 eur. "My bychom rádi, aby se (zastropování) zcela škrtlo," podotkl český ministr zemědělství.

Podle odhadů ministerstva by kvůli tomuto návrhu farmáři v ČR mohli přijít o zhruba 0,5 až čtyři procenta ze zhruba 890 až 892 milionů eur, které na každý rok v období 2014 až 2019 mají od komise navrženo.

O ty peníze by nicméně kvůli zastropování Česko zcela nepřišlo, neboť seškrtané přímé platby by se přesunuly do jiného pilíře zemědělské politiky, který se zabývá rozvojem venkova. Například jde o inovace či šíření moderních technologií.

Bendl také podotkl, že návrhy reformy z dílny eurokomisaře pro zemědělství Daciana Ciolose dnes kritizovaly takřka všechny země. "Kritika toho, co předložil pak komisař a s čím seznámil veřejnost, tady zněla skoro od každého ministra," řekl Bendl s tím, že očekává ještě dlouhá a složitá vyjednávání. K tomu, aby reforma prošla, je třeba souhlasu členských zemí EU a také Evropského parlamentu.

Navrhovaná reforma by podle Bendla rozhodně v této podobně nepomohla konkurenceschopnosti českého i evropského zemědělství. "Znamená to omezování šance být více konkurenceschopný, omezování šance využít plochu, kterou mám na to, abych se na trhu chytil," řekl třeba o již zmiňovaném návrhu na to, aby se povinně sedm procent půdy nesmělo obhospodařovat. To by prý nahrálo konkurenci v třetích zemích.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info