Souhrn událostí uplynulého dne – 20.10. 2011

Bendl: Kvůli reformě hrozí farmářům miliardové ztráty v tržbách

Návrh Evropské komise z jejích plánů na reformu společné zemědělské politiky, aby farmáři sedm procent půdy neobhospodařovali, by pro české zemědělce znamenal ztrátu tržeb ve výši čtyř až pěti miliard korun ročně. V Lucemburku to dnes řekl ministr zemědělství Petr Bendl. Upozornil nicméně, že je to hrubý odhad. "Kdyby se sedm procent pozemků dalo do klidu, znamenalo by to ztrátu tržeb někde mezi čtyřmi a pěti miliardami korun," řekl ČTK a Českému rozhlasu Bendl. Nejvíce by podle něj byli postiženi farmáři s nejvyššími výnosy, dopady by se ale lišily podle regionů. Hodnota produkce českého zemědělství v běžných základních cenách se v posledních dvou letech pohybovala kolem 100 miliard korun.

Praha se bojí znevýhodnění českých producentů vajec v EU

Evropská komise dnes pohrozila právními kroky státům Evropské unie, které nesplní normy týkající se klecí pro nosnice. Po tvrdém zásahu Bruselu vůči takovým zemím volá i Česko. Podle něj totiž českým chovatelům hrozí znevýhodnění proti konkurenci. "Náklady spojené s povinností, které vyvolává ta směrnice, zdražují cenu vajec a u ostatních by tak nebylo a ten dovoz by likvidoval našeho drůbežáře," podotkl ministr zemědělství Petr Bendl. Problém souvisí s pravidly, na nichž se unie dohodla již v roce 1999, přičemž norma začne platit od počátku roku. Většina českých farmářů už pravidla pro zlepšení životních podmínek nosnic zavedla, což pro ně ale znamenalo jisté investice.

Francouzské máslo bylo prošlé a nejen to

Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj nepropustila do tržní sítě zásilku pěti tun mraženého másla původem z Francie, neboť bylo prošlé a žluklé. Dne 21. 9. 2011 byla do ČR doručena zásilka 5 000 kg mraženého másla původem z Francie. V rámci kontroly v místě určení KVS pro Ústecký kraj zjistila, že se jedná o zboží s prošlým datem spotřeby. Takové zboží nesmí být v souladu s nařízení EP a R (EU) č. 178/2002 určeno k výživě lidí, neboť taková potravina není považována za bezpečnou. Navíc byly odebrány úřední vzorky, které prokázaly překročení peroxidového čísla (limit 0,3 mekv O2/kg, naměřené hodnoty 0,55 mekv O2/kg).

Kečup z nahnilých rajčat i zcela bez nich, zjistil test

Výrobci kečupů často nahrazují rajčata karotkou nebo cibulí. Pokud rajčata použijí, tak obvykle nahnilá a nebo plesnivá. Informoval o tom časopis dTest, který testoval celkem 22 různých kečupů. Kromě mykotoxinů, které svědčí o použití zkažených rajčat, našli inspektoři v některých dochucovadlech i pesticidy. Na látky, které slouží k hubení hmyzu, narazili v devíti případech. Samotné mykotoxiny zaznamenali ve všech testovaných výrobcích. "Ačkoliv se jednalo jen o stopová množství různých druhů mykotoxinů, vypovídají o tom, že výrobci si s kvalitou surovin hlavu často nelámou," komentuje výsledek šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info