Lněné semínko zvyšuje obsah tuku v mléce

Přídavek extrudovaného lněného semínka do krmných dávek dojnic podle výsledků aktuálního německého krmivářského pokusu zvýšil obsah tuku v mléce, ale ne mléčnou užitkovost. Krmné aditivum Extrulin 60, který vyrábí německá firma Agrosom, výrazně zvyšuje obsah tuku v mléce, nezlepšuje však mléčnou užitkovost, jak prokázaly výsledky aktuálního krmivářského pokusu v německém výzkumném centru Haus Riswick.

V rámci pokusu dostávalo 24 krav z kontrolní skupiny směsnou krmnou dávku s obsahem 7,06 MJ NEL kg/suš., 166 g/kg nxP a strukturální hodnotou 1,36. Obsah tuku v krmné dávce se pohyboval okolo 42 g/kg sušiny, jako zdroj tuku byly použity řepkové pokrutiny a sojový olej. 25 krav z pokusné skupiny dostávalo krmnou dávku se stejným živinovým složením (7,07 MJ NEL/kg suš., 164 nxP/kg suš., 1,37 strukt. hodn.) a kromě toho ještě 650 g Extrulinu na den. Extrulin je tvořen ze 60 % lněným semínkem a ze 40 % pšeničnými klíčky; obsahuje 24 % tuku. Obsah tuku v celkové krmné dávce se pohyboval okolo 44 g/kg sušiny. Pokusná krmná dávka obsahovala výrazně vyšší množství alfa linolenové kyseliny.

Výsledky: Příjem krmiva v kontrolní skupině krav činil 19,9 kg sušiny na kus a den. Pokusná zvířata denně přijala krmiva více - 20,4 kg sušiny. Mléčná užitkovost u kontrolních zvířat byla vyšší (38,8 vs. 37,4 kg), naopak v přepočtu na ECM měly vyšší užitkovosti dojnice z pokusné skupiny (35,8 vs. 35,0 kg). Podobně se odlišoval obsah tuku v mléce: v pokusné skupině byl s 3,77 % signifikantně vyšší než ve skupině kontrolní (3,38 %). Dr. Martin Pries vysvětlil tyto rozdíly tím, že Extrulin zredukoval tvorbu konjugované linolové kyseliny (CLA) v bachoru. Tím nebyla porušena novosyntéza mléčného tuku v mléčné žláze. Parametry plodnosti byly u krav z pokusné skupiny horší. Např. inseminační index u nich dosáhl hodnoty 2,6, zatímco u kontrolních krav pouze 1,8.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info