Alej ve Skaličce se stala Stromem roku 2011!

Další velký úspěch si do své sbírky připisuje obec Skalička na Hranicku. Po bronzové příčce v soutěži o Obec roku 2011, slaví celostátní prvenství v anketě Strom roku 2011. Zasloužila se o to alej ze skaličského Domova Větrný mlýn. Vyhlášení výsledků proběhlo ve čtvrtek večer v brněnském Divadle Husa na provázku.

Ocenění na místě převzali starostka Skaličky Petra Kočnarová, ředitel Domova Větrný mlýn Antonín Němec a ředitelka základní školy Dušana Mužíková.

Alej tvořená dvaadvaceti lípami a deseti duby ve finálovém kole zastupovala jako jediná celý Olomoucký kraj.

Triumf Moravy

O konečném pořadí rozhodovala svými hlasy po dobu tří měsíců široká veřejnost.

Skalička si tak užívá prvenství v jubilejním desátém ročníku této soutěže. Celkově nasbírala 12 645 hlasů.

Na druhém místě skončila hruška v Horním poli ze Zlínského kraje (8 992 hlasů) a na třetím pozici se umístil Skalický platan z Jihomoravského kraje (5 818 hlasů).

První tři místa tak obsadily stromy výhradně z Moravy.

„Je to úžasné. Moc si toho ceníme. Prvním důležitým krokem byla už samotná skutečnost, že děti s pedagogickým sborem vůbec s návrhem přišli a alej nominovali. K těm stromům mají velmi kladný vztah a je vidět, že chtějí zeleň v obci udržet,“ řekla starostka Skaličky Petra Kočnarová.

Ta také potvrdila, že o dobré umísnění šlo hodně i samotné škole.

„Paní ředitelka navíc vyhlásila ve škole soutěž, kdo z dětí nasbírá nejvíce podpisů. Děti tak mezi sebou soupeřily a měly o motivaci postaráno. Jak vidím, mělo to smysl,“ dodala starostka.

Podporu jedinému zástupci Olomouckého kraje v soutěži osobně vyjádřil také hejtman kraje Martin Tesařík.

„Chtěla bych Olomouckému kraji poděkovat. V tomto úsilí nás podpořil i finančně,“ řekla dále Kočnárová.

Starostka Skaličky také přiznala, že soutěží žila celá obec.

„Samozřejmě jedná se o další zviditelnění naší obce. Jsme z toho nadšení, těší to i všechny místní občany. Právě budeme v obci pořádat hody, takže máme možnost tento úspěch decentně oslavit,“ dodala.

Alej ve Skaličce tak předběhla dalších jedenáct finálových účastníků, přestože ještě na začátku tohoto měsíce to na nějaký velký úspěch nevypadalo.

Rozhodlo úsilí a nadšení školáků

O triumfu Skaličky tak zřejmě rozhodl aktivní přístup školy.

Žáci sbírali podpisy například i v Hranicích, kde oslovovali kolemjdoucí a vylepovali archy do hypermarketů či restaurací.

To, že poslední týden pořadím značně zamíchal, potvrdila také Hana Rambousková z Nadace Partnerství, která anketu pořádala.

„Převážná většina vyplněných hlasovacích archů k nám dorazila až těsně před uzávěrkou. Celkový počet hlasů v anketě se pak v závěru navýšil na téměř 44 tisíc,“ uvedla.

Alej ve Skaličce kromě prestižního titulu obdrží také odborné arboristické ošetření a bude Českou republiku reprezentovat v mezinárodní anketě Evropský strom roku.

Do tuzemské ankety nakonec hlasovalo celkem 43 970 zájemců. Výtěžek zpoplatněného hlasování činí 147 963 korun. Tuto sumu použije Nadace Partnerství na výsadbu nových stromů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info