Jak snížit akrylamid v potravinách

Asociace FoodDrinkEurope aktualizovala příručku určenou jako pomůcka pro snižování množství kancerogenního akrylamidu.Bez ohledu na rozsáhlé úsilí, které asociace (dříve CIAA, dnes FoodDrinkEurope) vynaložila, monitoring EFSA ukazuje, že se akrylamid snížil jen u 3 z 22 potravinových skupin (křupky, dětské piškoty a perník). Množství v ostatních skupinách buď roste, nebo zůstává přibližně stejné. Hlavními zdroji jsou především výrobky z brambor (smažené hranolky), pražená káva a měkký chléb. Akrylamid přirozeně vzniká, když je škrobnatá potravina podrobena vysoké teplotě.Hlavní změna v aktualizované příručce pro snižování obsahu akrylamidu:- Změna struktury nástrojů týkající se tří potravinových skupin - hlavních zdrojů akrylamidu- Dětské piškoty, cereálie a necereální dětské potraviny nyní tvoří společnou skupinu- Jednoznačná vazba na Kód pro praxi pro snížení akrylamidu v potravinách - Codex Alimentarius (CAC/RCP 67-2009)- Poukaz na odbornou literaturu s nejnovějšími poznatky výzkumu- Zdokonalení sekce „Metody vzorkování a analýzy- Zpřehlednění obsahu – podle kategorií výrobků- Zařazení koncepce ALARA (‘as low as reasonably achievable’).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info