Vláda projedná návrh na jednodušší vyvlastňování

Cynické oznámení pravicové vlády, která by měla ctít práva a odpovědnost vlastníků. Stát tlačí vlastníky do kouta a jen obtížně se chápe, jak je možné, že takový zákon vzniká z popudu konzervativních stran. U mladého ministra Dobeše to asi není překvapení, těžko lze předpokládat, že má nějaký vztah k půdě a k pozemkům a navíc je ze strany, která má k vlastnictví a jeho nedotknutelnosti hodně daleko. O to víc to je ale překvapením u druhých dvou koaličních partnerů. Samotná podstata návrhu vyvlastnění je zrůdná.

Nejen, že vlastník je zahnán do defenzivy „buď náš návrh přijmeš, nebo Tě vyvlastníme“, ale zároveň úředník stanovuje cenu. Je plné právo vlastníka, požadovat odpovídající cenu i za kus louky. Vždyť se jí zbavuje natrvalo a jeho rozhodnutí je rozhodnutím pro jeho potomky.

Svaz vlastníků půdy za posledních dvacet let s velkým znepokojením sleduje tlak na stále jednodušší vyvlastnění půdy. Svaz vlastníků půdy tyto trendy odmítá a staví právo vlastnit majetek za základní pilíř konzervativních a demokratických hodnot ve společnosti.

Liniová stavba je dlouhodobě dopředu plánována a je na projektantech, aby svoje plány přizpůsobily reálným možnostem, včetně reálného výkupu pozemků bez použití nátlaku státní moci a arogance

Ing. Michal Pospíšil, předseda,

Svaz vlastníků půdy ČR

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info