EU prodloužila zákaz dovozu klíčků

EU překvapivě ještě prodloužil zákaz dovozu některých druhů semen z Egypta.

Určité druhy semen z Egypta nebude možné dovážet do Evropské unie pravděpodobně až do konce března příštího roku. EU prodloužila zákaz importu, který přijala v souvislosti s výskytem nákazy EHEC baktériemi.

Prodloužení zákazu dovozu přišlo velmi nečekaně, zejména s ohledem na skutečnost, že EU v polovině září oznámila brzké ukončení obchodních restrikcí v souvislosti se skutečností, že experti z FVO (Evropský potravinový a veterinární úřad) při inspekční cestě do Egypta neshledali žádné nedostatky.

Podle Evropské komise ale kontrola v Egyptě prokázala, že výrobní podmínky stále ještě nesplňují požadavky EU. Také švýcarský Federální zdravotnický úřad (BAG) se chce připojit k prodloužení zákazu, jak uvedla zpravodajská agentura SDA.

Dovoz luštěnin z Egypta opět povolen

Opět byl ale povolen dovoz luštěnin, což se týká zejména zelených fazolek, a to jak v Evropské unii, tak také ve Švýcarsku. Importní zákaz byl zaveden poté, co se prokázalo, že semena pískavice původem z Egypta měla souvislost s výskytem epidemie EHEC na jaře letošního roku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info