Souhrn událostí uplynulého dne – 25.10. 2011

Senát schválí zdražení zápisu do katastru i zemědělské novely

Za zápis do katastru nemovitostí pravděpodobně lidé zaplatí od příštího roku dvojnásobek místo dosavadních 500 korun. Počítá s tím vládní novela, kterou dnes doporučil schválit beze změn senátní zemědělský výbor. Jeho jednomyslnou podporu získaly také novely o ekologickém zemědělství a o převodu 1,1 miliardy korun z Pozemkového fondu na národní dotační zdroje. Senát bude předlohy schvalovat v nadcházejících dnech.

Antimonopolní úřad pozastavil megatendr Lesů ČR

Antimonopolní úřad pozastavil obří tendr státního podniku Lesy ČR na práce v lesích po roce 2012. Vydal předběžné opatření. ČTK to dnes bez bližších podrobností řekl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Lesy ČR tak nemohou s vítězi uzavřít smlouvy. ÚOHS dostal dva podněty. Na základě jednoho z nich zahájil správní řízení. Vydal i předběžné opatření. ÚOHS předběžná opatření vydává pouze v případech, kdy má pochybnosti o správnosti postupu zadavatele. V čem tyto pochybnosti v případě Lesů ČR spočívají, Rafaj neupřesnil.

Agrofert může koupit Uniles, povolil to antimonopolní úřad

Agrofert holding podnikatele Andreje Babiše může posílit svou pozici v oblasti lesnictví. Antimonopolní úřad mu povolil bez podmínek akvizici rumburské společnosti UNILES. ČTK to potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. ÚOHS už letos Agrofertu schválil několik akvizic. Skupina vstoupila do oblasti lesnictví letos koupí skupiny Wotan. Agrofert koupil podle dostupných informací v českobudějovických společnostech Wotan Forest, a.s., Wotan Forest Service, a.s., a ve firmě ALFA Plywood, a.s. ze Solnice na Rychnovsku podle předchozích informací osmdesátiprocentní podíl.

Sklizeň jablek na jihu Čech je nejhorší za 30 let

Sklizeň jablek na jihu Čech pomalu končí, bude nejhorší za posledních 30 let. Ovocnáři hlásí úrodu až o dvě třetiny nižší než v minulých letech. V některých sadech ji jarní mrazy zničily úplně. Někde až polovina poškozených plodů půjde na zpracování. Jinde je kvalita jablek dobrá. Liší se sad od sadu. I když ovocnáři jablka prodávají za deset až 15 korun za kilogram, v supermarketech si je lidé mohou koupit za zhruba 25 korun, zjistila dnes ČTK. Společnost Zemcheba Chelčice ze Strakonicka, která pěstuje ovoce na 417 hektarech, sklidila 1200 tun jablek, v sadech jich ještě zbývá asi 400 tun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info