Tolik třešní ještě pálenice neměla

Na Jindřichohradecku se čeká dobrá pálenka ze švestek a hrušek.

Jindřichohradecko Milovníci „tekutého“ ovoce už měli možnost ochutnat první letošní pálenky.

Zahrádkáři v řadě míst regionu si mnou ruce nad úrodou švestek či hrušek. Například vedoucí pěstitelské pálenice ve Starém Hobzí Pavel Seidl říká, že tolik třešňovice jako letos ještě nepálili. „Třešním se letos tady asi dařilo, měly docela dobrou výtěžnost. Z metráku kvasu jsme měli v průměru šest litrů zhruba padesátiprocentní pálenky. Vypadá to, že i švestek bude letos hodně, hrušek tak kolem průměru a jablek naopak méně, než jindy,“ míní Seidl.

Kromě třešňovice v těchto dnech v pálenici destilují také různé ovocné směsky.

Do pálenice mohou pěstitelé také přivést samotné ovoce a oni mu udělají kvalitní kvas, který je základem dobré pálenky. „Kvas z hrušek a jablek děláme zákazníkům raději sami, hodně na něm záleží a většinou z něho máme lepší destiláty. Jednak do něho nedáme shnilé ovoce a navíc máme pořádnou mechanizaci na zpracování ovoce. Hodně lidí si myslí, že stačí naházet jablka nebo hrušky do sudu a bude dobrý kvas. Není to pravda. Ovoce se musí nadrtit,“ dodal Seidl.

Na druhé straně regionu v Samosolské pálenici u Pluhova Žďáru už mají také nějaké várky třešní, špendlíků a prvních hrušek vypálené. Podle majitele Milana Průši však zatím nelze dost dobře odhadnout, jak to letos dopadne. „Zatím to nevypadá na vynikající sezonu, švestek moc není, spíš jsou tady hrušky,“ popisuje situaci Průša. Dodává, že pálenka je dobrá, ale mluvit o výtěžnosti je předčasné.

V Samosolech budou až do poloviny listopadu brát ovoce na výrobu kvasu. Ještě je totiž čas na pozdní jablka a hrušky, kterým asi současné ranní mrazíky neublížily.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info