Včelaři: Letošní rok byl velmi dobrý

Sezona medu se v letošním roce opravdu vydařila, tvrdí včelaři. Ti si totiž práci svých včel nemůžou vynachválit. Přesto ale není všechno tak růžové, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Podle Jiřího Zavřela, předsedy základní organizace Českého svazu včelařů v Novém Městě byla sezona dlouhá a nepřišla žádná pohroma v podobě bouřky, která vždy toto údobí přeruší. „Takže máme v medu všechno to, co v přírodě tentokráte kvetlo. Od javoru, přes řepku, malinu, jetel... Letos máme taky velice kvalitní tmavý med medovicový,” vyjádřil se Zavřel.

Jak dále poznamenal, vše má i svoji stinnou stránku. „Když je sezona tak dlouhá jako letos, tak se více množí roztoči. Nejsou pauzy v plodovaní způsobené počasím. Zaznamenali jsme signály, že už nyní padají některá včelstva, což je způsobeno právě tím zmiňovaným roztočem,“ sdělil včelař.

Vysočina je v tomto případě o něco méně háklivá než teplejší oblasti. Například v okolí Brna už někteří včelaři hlásí až padesátiprocentní úbytky. Toho zatím zůstává Novoměstsko ušetřeno. Přesto i tady už byly evidovány první případy výskytu roztoče. „Příští sezona bude velmi záviset na tom, kolik včelstev nám vlastně zbude. Zatím to moc dobře nevypadá,“ tvrdí Zavřel.

Jednodruhové medy

Na jakých druzích medu si letos pochutnáme? Dle Zavřela jsou k dostání i jednodruhové medy - javorový, což je jeden z prvních jarních nebo dále med hlohový, který nebývá každý rok. Má chuť a vůni po růžích.

A ačkoliv se venku již citelně ochlazuje, včelařům sezona ještě nekončí. Navíc nyní na některých místech kupodivu rozkvétají pampelišky a občas na nich lze zahlédnout i včely. „To je zcela normální věc. Včela, pokud je venku teplota, při které může vyletět, se snaží sehnat do úlu pyl, který pak potřebují pro výchovu jarních generací včel. Musí ho mít zásobu. Právě tato pozdní snůška z hořčic, které se sejí na polích a pozdních květin na loukách, v zahradách a dokonce i na hřbitovech, dokáží využít. Zvláště pokud je teplý podzim,“ upřesňuje předseda novoměstské organizace včelařů Jiří Zavřel.

Včelaři už mají nakrmeno, čeká je ale podzimní léčení proti roztočům. A ještě něco, tedy alespoň novoměstské včelaře. Stejně jako každý rok, i letos připravují zajímavou výstavu s příznačným názvem Vůně medu.

„Letos se budeme muset především přizpůsobit prostoru v muzeu, který bude značně omezen. Ale chystáme i tentokrát nějaké novinky, myslím, že máme každoročně čím překvapit. Prezentovat se opět budou včelaři z celého Novoměstska, od Křižánek až po Bobrovou. Zpestřením by měly být určitě jednodruhové medy, “ láká Jiří Zavřel návštěvníky do Nového Města na Moravě.

Výstava se uskuteční ve dnech 4. až 13. listopadu v prostorách Horáckého muzea.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info