Vinaři ze Slovácka jsou nadšení úrodou a slibují mimořádná vína

Víc a lepší. Právě tak hodnotí letošní úrodu vinaři na Slovácku, kteří začali sklízet vinohrady. Už nyní odhadují, že produkce vína bude vyšší než loni. A především slibují, že zejména červené bude ve srovnání s předchozími roky nadprůměrně dobré.

"Právě stojím u lisu a červené má skutečně vysokou barvu a vypadá velice nadějně," potvrdil s potěšením vinař Jaroslav Vaďura z Polešovic.

V České republice totiž nesvítí slunce tolik jako v jižnějších státech a na kvalitě hroznů je to znát. Letošní léto ale po několika letech znovu přálo i českým vinařům. "Vypadá to zatím perfektně. Bude to jeden z nejlepších ročníků za posledních pár let," upozornil vinař Milan Sůkal.

Právě on se na červené víno specializuje a návštěvníkům zářijových Slováckých slavností vína v Uherském Hradišti dal ochutnat dokonce svoje nejlepší - Rulandské modré, se kterým vyhrál v letošní Národní soutěži vín Slovácké podoblasti. Dostalo titul Šampion a odborníci mu udělili i cenu za vůbec nejlepší kolekci červených vín.

Úrodě pomohlo nadprůměrné počasí v srpnu a září

Kvalitní víno ale čekají všichni vinaři na Slovácku. Počasí totiž bylo pro pěstování vinné révy nadprůměrně dobré během celého srpna i září. "Hrozny jsou přírodně velmi vyzrálé a mají perfektní cukernatost," vysvětlil Andrej Sabolčák ze Sdružení slováckých vinařů.

Právě v této části republiky navíc pěstitelé nabízejí svým zákazníkům mimořádně velké množství druhů vína. Vybrat si mohou z desítek bílých i červených. Kvalitu letos zaručí hlavně vysoká cukernatost hroznů.

Vinaři teď obvykle naměří až 25 stupňů cukernatosti, zatímco dřív byla hodnota výrazně nižší. "Nevím, jestli je to údajným globálním oteplováním, ale před deseti lety se nám o takových hodnotách mohlo jen zdát," potvrdil Vaďura.

Na své odrůdě Tramín před několika dny naměřil 24,5 stupně a u Rulandského šedého to bylo ještě o půl stupně víc. Právě Vaďura patří mezi nejoceňovanější vinaře v kraji. Je několikanásobným držitelem titulu Král vín České republiky a jeho výrobky mají značku Top vína Slovácka.

Místo tří tun z hektaru vinaři sklízejí i dvojnásobek

Oproti loňsku budou slovácké sklepy také plnější a vinaři si tak doplní chybějící zásoby. "Zatímco před rokem jsme neměli ani tři tuny hroznů na hektar, letos to bude možná dvakrát tolik," pochvaluje si další vinař Libor Zlomek.

První ochutnávku letošní sklizně chystají vinaři tradičně na 11. listopadu. Takzvané Svatomartinské víno začnou vinotéky nabízet v tento den přesně v 11 hodin a 11 minut.

Vinařský fond už teď upozorňuje, že vinařů, kteří se o značku Svatomartinské letos ucházejí, je zase o něco víc než před rokem. Zatím 115 vinařů a firem. "Už tam se kvalita letošního ročníku projeví," upozornil Zlomek.

Vínu se letos vyhnuly i nemoci a pěstitelé potřebovali mnohem méně postřiků než loni. Podle zkušeného vinaře Libora Zlomka z Boršic u Blatnice bude víno z letošní sklizně pro zákazníky velmi příjemné. "Bude mít harmonickou chuť a bude se dobře popíjet," předpovídá člen rodinného vinařství, které se pyšní mnoha prestižními cenami.

Podle vinařů se ale vyšší kvalita a velká úroda hroznů neprojeví na jeho ceně. Ta bude podobná jako loni, tedy od 15 do 35 korun za kilogram hroznů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info