Ceny vánočních kaprů budou stejné, nebo mírně vyšší než loni

Ceny vánočních kaprů zůstanou letos stejné jako loni, nebo jen mírně vzrostou, zjistila ČTK v anketě mezi rybáři z celé ČR. Přestože rybářům v posledním roce poměrně výrazně vzrostly ceny vstupů, zejména konkurence na trhu jim nedovolí výrazně zdražit. V Česku se v těchto dnech již tradičně naplno rozjíždějí výlovy rybníků, z nichž poputují ryby na vánoční trh.

Asi nejlevnější vánoční kapry na jihu Čech, v nejvýznamnější rybníkářské oblasti v zemi, bude prodávat Rybářství Nové Hrady. Na sádkách zákazníci za kilogram výběrového kapra zaplatí 65 korun. "Ceny držíme 15 let stejné," řekl ČTK ředitel společnosti Lubomír Zvonař. Kapra první třídy dodávají prodejcům za 55 korun. Naopak za zřejmě nejvyšší cenu na jihu Čech zákazníci koupí třeboňské kapry. Rybářství doporučuje stánkařům konečnou cenu u výběrové kvality 85 až 89 korun za kilogram, u prvotřídních kaprů 75 až 79 korun. Ceny třeboňských kaprů na sádkách ještě nejsou stanovené.

Blatenská ryba a Rybářství Kardašova Řečice nabídnou kilogram kapra za 80 a 70 korun. Obě společnosti zdražily o dvě koruny na kilogramu, a to kvůli vyšším cenám krmiv, které meziročně stouply až o 70 procent.

Jihomoravští rybáři očekávají letos průměrný až mírně nadprůměrný výlov. Podle Romana Osičky z Rybníkářství Pohořelice, které je nejvýznamnějším producentem sladkovodních ryb na Moravě, bude cena za kilogram kapra první třídy 75 až 83 korun. Také Rybářství Hodonín, které obhospodařuje asi stovku rybníků, bude prodávat kapra od 73 korun za kilogram výše, řekl ČTK Radek Čučka. Rybářům se sice stále zvyšují vstupní náklady na chov ryb včetně ceny krmiv a energií, ale i kvůli konkurenci se snaží držet ceny na úrovni předchozích let.

Klatovské rybářství, které začne prodávat vánoční kapry od poloviny prosince, zatím prodává za loňské ceny. Podzimní výlovy, které skončí 16. listopadu, by měly vydat jako loni zhruba 550 tun kaprů; rozhodující rybníky ale firmu teprve čekají. Podle ředitele Václava Voráčka bude letošní cena vánočních kaprů o dvě až pět korun na kilogram vyšší než loni, zejména kvůli meziročnímu zdražení krmiv o 60 až 70 procent a také kvůli růstu cen energií a pohonných hmot. Konkrétní výši ceny neuvedl s tím, že bude známá až po skončení výlovů. Loni obchodníci v regionu prodávali živé kapry od 90 Kč/kg výše.

Stále větší oblibě se u veřejnosti těší samotné výlovy rybníků, které čím dál častěji nabízejí doprovodné akce. Ve stáncích na březích rybníků se například kuchařsky připravují kapři, pstruzi, amuři nebo sumci na různé způsoby.

Češi v celkové konzumaci ryb stále výrazně zaostávají za světem. Ve srovnání s průměrem Evropské unie, který je 11 kilogramů ročně, spořádají zhruba poloviční množství, na celosvětový průměr 16 kilogramů ztrácejí ještě výrazněji. Podle odborníků na lidskou výživu je přitom optimum spotřeby ryb kolem 17 kilogramů na osobu a rok.

Přes staletou tradici českého rybníkářství a rybářství dávají Češi před rybami z tuzemských chovů přednost rybám mořským, kterých ročně zkonzumují v průměru zhruba čtyři kilogramy. Nejčastěji jsou v jídelníčku obyvatel Česka zastoupeny ryby mražené, jejichž prodej totiž není vázán na speciální vybavení a lze je zařadit do sortimentu menších prodejen.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info