Souhrn událostí uplynulého dne – 26.10. 2011

Poslanci podpořili novelu omezující dopady užívání pesticidů

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o rostlinolékařské péči. Tato předloha má za cíl omezit dopady užívání pesticidů na zdraví lidí i životní prostředí. Kromě jiného zakazuje letecké postřiky chemických přípravků, umožňuje je však za přesně stanovených podmínek. Novelu nyní projedná zemědělský výbor. Letecké postřiky bude muset povolit rostlinolékařská správa a to na základě leteckého plánu a následné žádosti o povolení jednotlivé letecké aplikace nebo v případě mimořádných leteckých postřiků. Pokud rostlinolékařská správa povolí letecký postřik, bude muset informovat obce v zasažené oblasti a obecní úřady budou muset informovat své občany obvyklým způsobem.

Úroda zelí je kvalitní, ceny na trhu budou klesat

Letošní úroda zelí je kvalitní. Pěstitelé předpokládají, že ceny na trhu budou klesat, urodilo se totiž v celé Evropě. V Zemědělském podniku Malše, který patří k největším pěstitelům v Česku, sklizeň vrcholí. Hlávky zelí pěstují na 37 hektarech, letos se jich chystají sklidit a zpracovat 1000 tun, řekl ČTK šéf krouhárny a předseda sekce výrobců kysaného zelí Zelinářské unie Čech a Moravy Eduard Šebenda. Přímo od zpracovatelské linky v Roudném si lidé každoročně odvezou zhruba 100 tun čerstvě nakrouhaných hlávek. Jihočeši jsou podle Šebendy staromilci, rádi si zelí podle tradičních rodinných receptů nakládají sami. Zelí je na jihu Čech především důležitou ingrediencí do zelňáků, tedy moučných placek se zelím.

Včelaři: Letošní rok byl velmi dobrý

Sezona medu se v letošním roce opravdu vydařila, tvrdí včelaři. Ti si totiž práci svých včel nemůžou vynachválit. Přesto ale není všechno tak růžové, jak by se na první pohled mohlo zdát. Podle Jiřího Zavřela, předsedy základní organizace Českého svazu včelařů v Novém Městě byla sezona dlouhá a nepřišla žádná pohroma v podobě bouřky, která vždy toto údobí přeruší. „Takže máme v medu všechno to, co v přírodě tentokráte kvetlo. Od javoru, přes řepku, malinu, jetel... Letos máme taky velice kvalitní tmavý med medovicový,” vyjádřil se Zavřel. Jak dále poznamenal, vše má i svoji stinnou stránku.

Do řeky Kamenice vypustili 10.000 lososů, pomohli i dárci

Přes 18.000 malých lososů v úterý vypustili rybáři a pracovníci Správy Národního parku České Švýcarsko do řeky Kamenice a dalších potoků. Peníze na několikacentimetrové rybky dali kromě správy parku také sponzoři. Více než 40.000 korun poslali lidé pomocí zpráv DMS. ČTK to řekl při vypouštění lososů u Dolského mlýna na Kamenici mluvčí správy Tomáš Salov. Rybky pocházejí z líhně v Langburkersdorfu. "Jedna rybka vyjde v německé líhni za 80 eurocentů (asi 20 korun ), dnes jich vypouštíme za 200.000 korun," vypočítal Salov. Další lososi se vypouštějí za peníze Českého rybářského svazu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info