Lesy ČR slavnostně otevírají obnovený lesopark Pernink

Lesy ČR dnes slavnostně otevřely kompletně obnovený lesopark v obci Pernink, v okrese Karlovy Vary, v Karlovarském kraji. Jde o významnou přírodní památku, která v daném místě vznikla v období mezi světovými válkami.

„Provedená regenerace lidem lépe přiblíží lesnickou a sadovnickou problematiku. Podařilo se nám provést potřebnou sadovnicko-krajinářskou obnovu lesoparku, stejně jako komplexní úpravu veřejné infrastruktury a veřejných prostranství. Dnešní lesopark Pernink tak získal nové využití: díky nově vybudované naučné stezce s informačními panely se stává vhodnou vycházkovou trasou nejen pro místní občany, ale i pro příchozí turisty. Návštěvníci se tak kromě příjemné procházky dozvědí i množství cenných a užitečných informací,“ říká ředitelka Krajského ředitelství Lesů ČR Karlovy Vary Barbora Klempířová.

Regenerace lesoparku Pernink proběhla ve dvou etapách - od podzimu 2010 do srpna 2011 a od května do září 2011. Celkové náklady na obnovu dosáhly více než 6 miliónů korun. Lesům ČR se díky kvalitně zpracovanému projektu podařilo získat příspěvek z fondů Evropské unie. „Prostředky nezbytné spoluúčasti při financování akce šly z tak zvaného Programu 2020, kterým Lesy ČR celostátně podporují veřejně prospěšné funkce lesů. Obnova Lesoparku Pernink je tak naším dalším příspěvkem k rozšíření nabídky turistických cílů v lokalitě Krušných hor,“ doplňuje Barbora Klempířová.

Znovuzrození lesoparku

Původní lesopark vznikl v době mezi světovými válkami za přispění místního okrašlovacího spolku na ploše o rozloze 45 hektarů. Po druhé světové válce pustl a postupně se měnil v les, některé jeho původní části prakticky zanikly. Díky poloze v bezprostřední blízkosti obce Pernink byla ještě do doby před obnovou patrná a používaná síť původních, byť jen prošlapaných chodníků. Oblast kolem Perninku totiž patří mezi turisticky atraktivní místa Karlovarského kraje, tato část přírody je cílem výletů nejen místních lidí, ale i návštěvníků ze vzdálenějších lokalit. Některé původní chodníky se proto nyní dočkaly své obnovy. Přeměna pozemků lesoparku z „lesních porostů na lesopark“ přinesla kromě rozšíření možností k vycházkám do přírody také zvýšení biodiverzity, tedy druhové rozmanitosti.

„V rámci přípravných prací odborníci Lesů ČR důkladně posoudili zdravotní stav stromů pocházejících ještě z původní výsadby. Některé byly ošetřeny, jiné, ty ve špatném stavu, nahrazeny novými. Vysadili jsme více než 11 tisíc stromů a keřů, 26 druhů listnatých a sedm druhů jehličnatých,“ vysvětluje dále Barbora Klempířová. Mezi nově vysázenými listnatými dřevinami návštěvníci najdou javor babyku, brslen evropský či štědřenec alpský, jehličnany obohatí borovice černá, smrk omorika nebo tis červený.

Zajímavá místa znovu ožila

V areálu lesoparku prošlo obnovou několik zajímavých lokalit, mimo jiné také přístupová cesta vedoucí k místnímu pomníku. Byla zde nově vytvořená zajímavá forma křížové cesty - 13 zastavení v podobě pro Krušnohoří typických javorů klenů. Jde o odolné stromy, na podzim se červeně zabarvující a dosahující úctyhodné výšky, které mají na svých kmenech umístěny obrázky křížové cesty.

V okolí zdejšího altánu vznikl větší volný prostor a tím i malebný výhled. Nedaleko pak byl založen malý kopec, osázený půdokryvnými dřevinami.

Obnovy se dočkala i zřejmě nejzajímavější část lesoparku zvaná „šnekový kopec“. Ten v parku vznikl po vzoru podobné zahradnické zajímavosti, která se dochovala v organizací UNESCO chráněné kroměřížské Květné zahradě. „Prostor kolem kopce jsme uvolnili od náletových dřevin, kolem cest pak byly vysázeny solitérní stromy. Úpravami prošlo také prostranství kolem zdejšího pomníku, na místě bývalého jezírka vznikla studánka s kaskádovým přítokem. Obnoven byl rovněž altán a veškeré trasy vedoucí lesoparkem byly dvouúrovňově označeny. Na cestách do lesoparku přibyly vstupní portály a na význačných místech se nově objevily informační tabule. Kopec, který vznikl obnovením původní konfigurace okolního terénu, jsme osázeli barvínkem. Součástí projektu byla i obnova odpočívadla doplněného pramínkem,“ dodává ředitelka Krajského ředitelství Lesů ČR Karlovy Vary Barbora Klempířová.

Obec Pernink leží v Krušných horách, severně od Karlových Varů, poblíž Horní Blatné. Kromě unikátního lesoparku, k němuž najdete cestu u tamního obecního úřadu, tu stojí za pozornost například také kamenný viadukt z konce 19. století nebo kostel Nejsvětější Trojice z počátku 18. století.

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE

Na projekt obnovy lesoparku Pernink přispěly díky kvalitně zpracovanému projektu fondy EU. Celkové realizační náklady dvou samostatných projektů s podporou Evropské unie činí 5 548 525,- Kč bez DPH. Z toho připadá na projekt pěstebních a krajinářských opatření realizovaný v rámci OPŽP 3 632 174,- Kč (předpokládaný příspěvek EU z OPŽP dosáhne cca 2 330 057,- Kč) a u druhého samostatného projektu Programu rozvoje venkova zaměřeného na infrastrukturu se jedná o částku 1 916 351,- Kč (předpokládaný příspěvek EU z  PRV bude činit 1 724 715,- Kč). Prostředky nezbytné spoluúčasti při financování akce šly z tak zvaného Programu 2020, kterým Lesy ČR celostátně podporují veřejně prospěšné funkce lesů.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info