Záchranné stanice jsou plné ježků, ne všichni ale potřebují pomoc

Podzim znamená pro záchranné stanice pohotovost. Desítky lidí jim sem nosí ježky, o nichž se domnívají, že by chladné počasí nepřežili.

"V tomto období by ten ježek měl vážit kolem 400 gramů, což je zhruba velikost dlaně dospělého člověka," říká Michal Procházka ze záchranné stanice Merlin. "Pokud by měl odpovídající velikost, ale reagoval apaticky, pak je na místě zavolat nebo ho přinést. Pokud se ale chová normálně, bude hledat, ňuchat, určitě bych ho tam nechal," upozorňuje.

Ještě začátkem listopadu je potkat ježka normální, ke konci měsíce už by ale měli všichni někde zimovat. "Stává se ale, že zazimují malá mláďata, probudí se uprostřed zimy a pod sněhem marně hledají něco k jídlu," vypráví. "Takový případ jsme tu měli například loni, pak je skvělé, že lidé pomohou. A na jaře si mohou pro něj přijít a vypustit ho vlastnoručně do přírody," slibuje Procházka.

Obecně platí, že v první polovině října by měl ježek dosahovat hmotnosti 200 gramů, ve druhé polovině 400 gramů a v listopadu pak přes půl kilogramu. Nezachraňujte je ale příliš zbrkle. Chvíli ho ještě pozorujte, je možné že rodiče jsou poblíž.

Pokud si pak budete jisti, že je skutečně osamělý, teprve pak ho vezměte do ruky a kontrolujte, zda má teplé bříško, není prochladlý, pohublý nebo apatický. Pokud vypadá v pořádku a má odpovídající váhu, je zbytečné ho kamkoliv vozit. V pohodě zimu přežije.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info