Souhrn událostí uplynulého dne – 27.10. – 30.10.2011

Kvůli dobré úrodě klesají ceny, farmáři váhají s prodejem

Kvůli letošní dobré úrodě klesají farmářské ceny. Méně než v době sklizně dostávají zemědělci zaplaceno za obilí, těžko se hledá odbyt pro brambory a například i pro chmel, řekl ČTK Martin Pýcha, tajemník Zemědělského svazu a jediný kandidát na předsedu svazu na dnešní konferenci ve Žďáru nad Sázavou. Letošní sklizeň byla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) jednou z nejlepších v uplynulém desetiletí. "Zemědělci, kteří mají skladovací prostory, vyčkávají. Ti kteří skladovací prostory nemají, už museli úrodu prodat," řekl Pýcha. I to je podle něj jeden z faktorů, který tlačí na snižování cen.

Předsedou Zemědělského svazu se stal jeho tajemník Martin Pýcha

Předsedou Zemědělského svazu ČR byl dnes na tři roky zvolen jeho dosavadní tajemník Martin Pýcha (36). Rozhodla o tom celostátní konference ve Žďáru nad Sázavou. Dosavadní předseda Miroslav Jirovský, který vedl tuto druhou největší agrární organizaci v zemi 12 let, už nekandidoval. Zemědělský svaz zastupuje hlavně zemědělské podniky. Jirovský byl na předsednickém postu čtyři volební období. Do vedení svazu se dostal už před 21 lety jako místopředseda. Jirovský zůstává členem výboru svazu. Zemědělství se bude věnovat i jako předseda představenstva firmy Pias Suchdol.

Více cukru v cukrovce

Zvýšení výnosů cukru je cílem nového, celoněmeckého výzkumného projektu „Betamorphosis“, který nyní schválilo Spolkové ministerstvo pro vzdělávání a výzkum. Jak minulý týden Universita Würzburg jako jedna z celkem šesti projekčních partnerských organizací sdělila, jsou u cukrovky výnosy a koncentrace cukru ve vzájemném nesouladu - rostliny, které vytvářejí velmi velké bulvy, ukládají jen málo cukru a u bulev s vysokou cukernatostí jsou výnosy velmi nízké.

Klasa: Češi hledají stále více v regálech české potraviny

Po letech, kdy lidé hleděli s úžasem k Západu, chtějí Češi stále více české potraviny. Podle Jany Veselé, marketingové specialistky značky Klasa, má Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZIF) aktuální studii, která potvrzuje, že obyvatelé ČR stále častěji preferují tuzemské produkty. Výrobci v průzkumech uvedli, že jim značka o nějaké procento zvyšuje prodejnost, dodala. "Aby lidé kupovali kvalitní a prověřené potraviny, spolupracujeme se Státní veterinární správou a potravinářskou inspekcí, která pravidelně kontroluje provozy i výrobky," řekla dnes ČTK Veselá při exkurzi ve firmě Stock Plzeň-Božkov.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info