Ministr Tomáš Chalupa jednal v Londýně s britskou ministryní Caroline Spelman a s ministrem Chrisem Huhnem

Ministr Tomáš Chalupa se při své cestě do Velké Británie setkal s Caroline Spelman, ministryní pro životní prostředí a také s Chrisem Huhnem, ministrem pro energetiku a změnu klimatu. Schůzky vycházejí ze vzájemné domluvy politiků na neformálním setkání ministrů životního prostředí zemí EU, které se konalo ve dnech 24. – 26. března 2011 v maďarském Gödöllö.

Oblast životního prostředí je jednou z prioritních oblastí britské vlády. První místo v agendě zaujímá problematika změny klimatu. Jedním z důležitých bodů jednání byl například závazek jednotlivých zemí ke snižování emisí skleníkových plynů, včetně výzvy Velké Británie snížit hodnotu těchto emisí v rámci EU o 30 % do roku 2020 oproti hodnotám z roku 1990. Ministři též jednali o přípravě na nadcházející mezinárodní konferenci OSN o změně klimatu, která se uskuteční na konci tohoto roku v jihoafrickém Durbanu.

Další klíčovou oblastí je problematika ochrany vod. V této oblasti je Velká Británie také aktivní a na schůzce byl diskutován poslední dokument Evropské komise k ochraně evropských vod. Další důležitá témata ochrany životního prostředí jsou nakládání s odpady, biodiverzita, ochrana půdy nebo obnovitelnost a úspora energií. Oba ministři se vyjádřili také k obecnějším evropským tématům, zejména k víceletému finančnímu rámci EU pro období 2014 – 2020.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info