Šlechtění a množení rybízů ve Velkých Losinách

Šlechtitelská stanice ve Velkých Losinách byla založena roku 1947. Od prvopočátků se její činnost soustředila na hodnocení jednotlivých odrůd pěstovaných v podhorských podmínkách. Od konce padesátých let minulého století se zaměření stanice rozšířilo i o šlechtění.

První krokem bylo převzetí rozpracovaného materiálu drobného ovoce ze ŠS Velehrad, kde tato náplň skončila. Výsledkem práce šlechtitelů bylo několik odrůd, které doplnily stávající sortiment (černý rybíz ´Nigra´, angrešt ´Produkta´ a ´Roman´). Postupně se tato činnost specializovala a rozšiřovala. Započalo se s vlastním křížením. Při tom bylo využito stávajících širokých sortimentů, které zde byly vysazeny a hodnoceny. Znalost jednotlivých vlastností dávala předpoklad pro správný výběr rodičovských párů ke křížení. Byla a je stále používána metoda klasického křížení, se kterou se dosahuje dobrých výsledků.

Červený rybíz

Největší úsilí bylo v 80. letech minulého století věnováno červenému rybízu. Zakládaly se velké výsadby, u kterých byla možnost využít mechanizaci na sklizeň plodů. Tento požadavek praxe byl také zapracován do řešených úkolů novošlechtění. Výsledkem toho jsou červenoplodé rybízy ´Losan´, ´Rubigo´ a ´Vitan´, které jako první vlaštovka, byly ověřovány a zkoušeny při kombajnové sklizni. Jejich některé vlastnosti (výnos, výtěžnost štávy, schopnost regenerace dřeva) přinesly novou kvalitu do zakládaných plantáží. Kromě těchto odrůd vznikla na stanici řada nových šlechtění, které byly ověřovány a zkoušeny v různých typech výsadeb. Bohužel rozpadnutí domácího zpracovatelského průmyslu, zapříčinilo pokles zájmu o zakládání nových plantáží a s tím i o nové odrůdy. Další důležitou skupinou pěstitelů v té době byli „zahrádkáři“, kteří se také nemalou měrou podíleli na produkci rybízu. Tam ovšem byly požadavky na vlastnosti odrůd úplně odlišné, než pro velkovýrobu. Byl vyžadován snadno česatelný rybíz, s co největší délkou hroznu s velkými bobulemi a dlouhou stopkou. Tyto parametry může splňovat odrůda ´Losan´ a ´Trent´, více potom odrůda ´Korál´, která je určena pro tento způsob sklizně. Nesmíme také opomenout na významné pracoviště na Slovensku v Bojnici, kde vznikla celá řada odrůd vhodných pro ruční sklizeň (´Taran´, ´Detvan´, ´Hron´ a další).

Text Ing. Bohuslav Čejka, Sempra Praha, a. s., šlechtitelská stanice Velké Losiny

Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 6/2011

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info