Souhrn událostí uplynulého dne – 31.10. 2011

Bio olivy z Itálie obsahovaly nebezpečný botulotoxin

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila okamžité stažení z tržní sítě plněné bio olivy značky Bio Gaudiano, původem z Itálie. Jak uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil, důvodem je nález botulotoxinu, látky, která závažným způsobem ohrožuje lidské zdraví. „Výrobek byl distribuován i do České republiky, konkrétní kontaminovaná šarže nalezená ve Finsku se však do české tržní sítě nedostala,“ sdělil Spáčil. Do České republiky bylo dodáno celkem 594 balení těchto oliv. Šarže označená „Best before 9/2012“, objem 314 ml, v níž byl botulotoxin ve Finsku laboratorně zjištěn, nebyla však do Česka dovezena.

Antimonopolní úřad povolil nákupy Penty v masném průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil nákupy Penty v masném průmyslu. Má získat kontrolu nad Schneider Group, P.S.TRANS , M.U.S.P. a PROPERTY - Jateční a.s. ÚOHS fúzi schválil bez podmínek ve zjednodušeném řízení. Rozhodnutí je už pravomocné, řekl ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle informací na webu ÚOHS má Penta získat možnost uvedené společnosti "výlučně kontrolovat". Úřad posuzoval zejména oblast zpracování, výroby a prodeje výrobků z vepřového a hovězího masa. Penta i Schneider podnikají v oblasti výroby, distribuce a prodeje masných produktů na trzích v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. "Naše dohoda je důležitým krokem při konsolidaci výrobců masa ve střední Evropě.

Dopis premiérovi

Vážený pane premiére, Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) jako profesní nevládní organizace sdružující rozhodující část sedláků a soukromých zemědělců v ČR sleduje s obavami legislativní snahy politiků usnadnit využití zemědělské půdy ke komerčním nezemědělským účelům. Předkladatelé tohoto návrhu navíc zvolili nestandardní a netransparentní způsob prosazení prostřednictvím přílepku k novele zákona o podporovaných zdrojích energie, ačkoli se problém týká zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.

Mléčná kvóta EU nebyla naplněna

Kvótový rok 2010/11 (1. dubna až 31. března) v EU byl uzavřen s výrazným nesplněním dodávek mléka. Závěrečná bilance Evropské komise podle sdělení LDK (Landvolk-Pressedienst) uvádí produkci mléka v EU-27 ve výši 138 mil. t. Tím došlo k nenaplnění navýšených mléčných kvót (146 mil. t) o 8 mil. t neboli 6 %. Produkce mléka neudržela tempo růstu mléčné kvóty. Pouze pět členských států překročilo se svými dodávkami národní mléčnou kvótu, a to zejména Nizozemsko. Také Dánsko, Rakousko, Lucembursko a Kypr svoje národní kvóty přeplnilo. Prvovýrobci z těchto zemí proto musejí do kasy EU odvést dohromady penalizační částku převyšující 55 mil. €.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info