Souhrn událostí uplynulého dne – 1.11. 2011

Agrární komora: Novela o ekologickém zemědělství je nedostatečná

Novela zákona o ekologickém zemědělství, kterou minulý týden schválil Senát a nyní čeká na podpis prezidenta, je nedostatečná, uvedl dnes prezident Agrární komory Jan Veleba. Nová právní úprava podle něj ekofarmáře nedostatečně motivuje k tomu, aby pouze nepobírali dotace, ale produkovali potraviny. Celý dotační systém EU vede evropské zemědělce ke stagnaci výroby, zatímco agrární produkce na jiných světadílech rychle roste, řekl Veleba. Jak Veleba uvedl, ze 480.000 hektarů, které jsou dnes v Česku podle pravidel ekologického zemědělství obhospodařovány, se na 380.000 hektarech pěstuje pouze tráva na seno.

Na ČZÚ ocenili dokumenty o vědcích, filozofech i farmářích

Rektor České zemědělské univerzity v Praze (ČZÚ) Jiří Balík ocenil koncem října na přehlídce Life Sciences Film Festival dokumenty o vědcích, sedlácích a filozofech. Na soutěžním filmovém festivalu, který organizuje ČZÚ a občanské sdružení Harvest films, se představilo celkem 132 snímků z 28 zemí, samotné soutěže se zúčastnilo 46 dokumentů. Mezi oceněnými snímky je například dokument Příběhy úspěšných sedláků, na němž porota ocenila celoživotní zápas českých soukromých zemědělců a také představení dobré zemědělské praxe.

Tuňák neznámého původu nepropuštěn

Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj zjistila, pozastavila a nepropustila do tržní sítě zásilku 3 360 kg vakuově baleného tuňáka ze Španělska kvůli zásadní závadě v označení. Při veterinární kontrole zásilky vakuově baleného tuňáka po jednom kilogramu ve 210 kartonech, celkem 3 360 kg, bylo zjištěno, že zásilka sice obsahovala řadu správných údajů, a to například o složení, datu použitelnosti, ale nebyla označena zásadním způsobem, a to identifikační značkou výrobce, ani na jednotlivých baleních, ani na kartonech. Pakliže takto výrobek není označen, je podstatně narušena zásada dohledatelnosti, a takovýto výrobek je považován za výrobek neznámého původu. Toto vyplývá z veterinární legislativy, konkrétně článku 5, odst. 1 písm. b) Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 853/2004 a i § 18 odst. 1 písm. a) našeho veterinárního zákona.

Cena mléka vzrostla, ale dojnic ubylo

Výkupní cena mléka je nyní v průměru o více než dvě koruny vyšší než v roce 2009. „Přesto se pohybuje na hranici nákladů výroby,“ uvedl tajemník Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. „Ceny jsou pro nás teď pozitivnější, náklady ne všech chovatelů jsou ale pod 8,20 korunami. Jsou i zemědělci, kteří své náklady nejsou schopni pokrýt,“ dodal Pýcha s tím, že podle odhadů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací se náklady na výrobu jednoho litru mléka pohybují kolem 8,50 koruny. Netajil se ale tím, že nejslabší chovatelé, kteří „neutáhli“ náklady, museli činnost ukončit. Žďárska s tradicí chovu mléčného skotu se problémy rovněž dotkly. V Kraji Vysočina se chová nejvíce dojnic v republice a předloni farmáři mléko prodávali po šesti korunách za litr, což by bylo méně, než kolik stála jeho výroba.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info