TZ Lesy ČR dokončily protipovodňovou ochranu obce Rybník na Orlickoústecku

Lesy ČR dokončily protipovodňovou ochranu obce Rybník u České Třebové, v okrese Ústí nad Orlicí, v Pardubickém kraji, když provedly potřebné úpravy Skuhrovského potoka, jehož zvýšené povodňové průtoky pravidelně občany obce Rybník ohrožovaly a způsobovaly velké škody na blízkých nemovitostech.

„Největší nebezpečí vždy hrozilo v části obce nacházející se u soutoku Skuhrovského potoka s řekou Třebovkou. Právě zde totiž při povodňových situacích docházelo k destrukci koryta, silné erozi a následnému usazování splavenin,“ vysvětluje Tomáš Sajdl, vedoucí Správy toků Lesů ČR, oblasti povodí Labe.

Lesy ČR proto provedly takzvané zkapacitnění koryta. V sevřených úsecích se břehy opevnily opěrnými kamennými zdmi a v rozvolněných lokalitách těžkou kamennou rovnaninou. Tím došlo ke zvýšení protipovodňové ochrany přilehlých nemovitostí. „Celkové náklady na realizaci stavby dosáhly výše dvou milionů korun,“ doplňuje Tomáš Sajdl.

Lesy ČR přitom v místech realizace protipovodňových opatření respektovaly a zachovaly migrační průchodnost pro ryby i další vodní živočichy.

Zbyněk Boublík

tiskový mluvčí Lesů ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info