Souhrn událostí uplynulého dne – 2.11. 2011

Kulatý stůl nad návrhy Společné zemědělské politiky EU 2014-2020 v Libereckém kraji

Celostátní síť pro venkov Libereckého kraje dnes, 2. listopadu, pořádala kulatý stůl na téma „Budoucnost rozvoje venkova a zemědělství 2013-2020 - Liberecký kraj“. Účastníky kulatého stolu byli zástupci všech organizací a sdružení, kterých se budoucnost zemědělství a rozvoje venkova týká. Vedle zemědělců a potravinářů u kulatého stolu zasedli zástupci obcí a měst, místních akčních skupin, zástupci agentur pro zemědělství a venkov Ministerstva zemědělství a nevládních agrárních organizací. Za volené zástupce Libereckého kraje byl přítomen první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a člen výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu Robert Dušek. Liberecký kraj zastupoval člen rady Libereckého kraje Jaroslav Podzimek.

SZPI zakázala nudle z Vietnamu kvůli rekordnímu obsahu hliníku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu nudle vermicelli původem z Vietnamu. Výrobek prý obsahuje nejvyšší množství hliníku, jaké kdy inspekce našla v potravinovém výrobku. Maximální limit pro obsah hliníku byl překročen víc než 40krát, informoval dnes mluvčí SZPI Michal Spáčil. Výrobek byl prodáván pod názvem "Totaci Mien Dong Zong's vermicelli Zvláštní nůdle" v půlkilogramovém balení s datem minimální trvanlivosti k 31. prosinci 2012. Výrobek dovážela chebská společnost Vivacomex. Kontroloři podle mluvčího objevili v nudlích 442 mg/kg hliníku, přičemž nejvyšší přípustná hodnota je deset miligramů na kilogram.

Čeští zemědělci obdrží za rok 2011 v rámci jednotné platby na plochu přibližně 16, 5 miliardy korun

Ministr zemědělství Petr Bendl schválil sazby dotačních titulů pro rok 2011. V rámci jednotné platby na plochu zemědělské půdy (SAPS) dostanou čeští zemědělci 4 686,50 Kč/ha. V letošním roce bylo zaevidováno celkem 26 867 žadatelů. Jednotná platba na plochu (SAPS) je hlavní platbou přímých plateb. O tuto platbu může žádat fyzická nebo právnická osoba obhospodařující zemědělskou půdu, která je na žadatele vedena v evidenci využití zemědělské půdy podle uživatelských vztahů (tzv. LPIS). Je plně hrazena z evropských peněz.

Možnosti využití závlahy u révy vinné

Voda je hlavním faktorem vegetativního a generativního růstu u révy vinné. Ovlivňuje fyziologické pochody v révovém keři a biochemické změny v bobulích. Výnos hroznů a kvalitu bobule ovlivňuje schopnost adaptace révového keře na dostupnost vody ve vinici. Voda zabezpečuje transport živin z půdy do rostliny a pohyb živin v rostlině. V případě nedostatku nebo nedostupnosti vody se dostává réva vinná do stresových situací. Stres se výrazně projevuje na kvalitě hroznů. V hroznech je nižší obsah aminokyselin, organických kyselin, případně cukrů. U bílých odrůd je negativně ovlivněno aroma bobulí. Réva vinná má snížený příjem minerálních látek z půdy, což se projevuje na nízkých hodnotách extraktu vín.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info