Projekty spaloven odpadu čekají na verdikt EK, ČR je doporučila

Pokud Evropská komise nerozhodne do června 2012 o přidělení dotací EU na tři spalovny komunálního odpadu v Česku, rozdělí zřejmě ministerstvo životního prostředí (MŽP) peníze na jiné projekty. MŽP projekty spaloven v Plzni, Karviné a Komořanech podporuje a doporučilo je komisi ke schválení, ale rozhoduje Brusel. ČTK to dnes řekl Tomáš Drápela, šéf Plzeňské teplárenské, která stavbu na skládce v Chotíkově za Plzní připravuje od roku 2004. Žádost o dotace z operačního programu Životní prostředí podala letos v červnu.

"Brusel se na to moc netváří, protože má jiné finanční problémy. Obecně je z EU cítit nedávat sem vůbec nic, protože mají Řecko a podobně. Nechci ale předjímat," uvedl ředitel. Na plzeňský projekt za 2,5 miliardy Kč nyní běží územní řízení, veřejné projednání bylo v září. MŽP už ho akceptovalo a doporučilo ke schválení, ale není vyřešena dotace ani její výše. Můžeme dostat až 40 procent investičních nákladů, což by byla zajímavá suma; ale jak to dopadne dnes nikdo neví, dodal.

"Na ministerstvu nám bylo jasně řečeno, že pokud do půlky příštího roku nebude Brusel akceptovat přidělení dotace, tak dají těch šest miliard korun na jiné projekty, protože mají strach, abychom nemuseli peníze vracet," uvedl Drápela. Podle něj MŽP tyto projekty "výrazně podporuje", ale samo peníze poskytnout nemůže. Předseda představenstva teplárny Roman Jurečko dodal, že všichni tři ministři životního prostředí, kteří se za dobu přípravy spalovny vystřídali, projekt podporují.

Kromě neposkytnutí dotací už stavbu spalovny, která má být dokončená v roce 2015, nemůže podle Drápely nikdo zastavit; jedině město Plzeň jako jediný akcionář Plzeňské teplárenské. Předpokládá další odvolání občanských sdružení a ekologických aktivistů v územním řízení a další průtahy. "Máme ale všechny věci nutné pro to, aby se to postavilo," dodal. Podle Jurečka se navíc daří smluvně zajišťovat pozemky pro šestikilometrový horkovod, který má vést teplo ze spalovny na sídliště Lochotín. Spalovna bude napojena na systém centrálního zásobování teplem.

Kraj, Plzeň i sdružení obcí spalovnu podporují. Teplárna nyní připravuje druhé kolo tendru na dodavatele. Spalovna komunálního odpadu má patřit k menším zařízením, nahradí až 80.000 tun hnědého uhlí v teplárně.

Václav Prokš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info