Využití vajec z klecových chovů v příštím roce

Vejce, která budou i po datu 1. ledna 2012 vyprodukována v klecových bateriích a tudíž ilegální, by měla být v členských zemích EU, kde k tomu dojde, pravděpodobně použita pouze k průmyslovému zpracování.

V tomto směru se vyslovil eurokomisař pro zdravotnictví John Dalli na zasedání zemědělského výboru Evropského parlamentu. Likvidace ilegální vyprodukovaných vajec se Dalli očividně nedomáhá.

Dalli chce omezením použití vajec pouze pro průmyslové zpracování dosáhnout, že se taková vejce neobjeví v maloobchodní síti za hranicemi dotyčných států. Eurokomisař potvrdil, že ne všechny členské státy EU dokáží dostát závaznému datu, stanovenému pro přechod na chov nosnic v obohacených klecích, ačkoliv byl zákaz klasických bateriových klecí vyhlášen již v roce 1999.

Podle Dalliho údajů nedodrží stanovenou lhůtu pravděpodobně Belgie, Bulharsko, Rumunsko, Kypr, Francie, Polsko a Portugalsko. Řecko, Maďarsko, Itálie, Litva a Španělsko dosud nedodaly do Bruselu potřebná data, takže nebylo možné adekvátně vyhodnotit jejich současnou situaci.

Více kontrol FVO

Eurokomisař Dalli vyzval národní ministry zemědělství, aby se tímto problémem začali zabývat přednostně. Oznámil, že Úřad pro potraviny a veterinární záležitosti (FVO) hned od začátku nového roku ve jmenovaných státech zesílí kontroly. Pokud zjistí nějaké prohřešky, nebude váhat se zahájením řízení pro porušení práva. Respektování zákazu neobohacených klecových ustájení pro nosnice musejí zajistit samotné členské státy.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info