Potraviny v diskontech jsou cenově výhodné a kvalitní

Potraviny prodávané v řetězcích diskontních prodejen nejsou horší než značkové výrobky. Nové aktuální šetření Stiftung Warentest (německá organizace na ochranu spotřebitelů) dospělo k závěru, že privátní značky jednotlivých diskontů mají vysokou kvalitu. Přitom jsou mezi cenami srovnatelných výrobků v diskontech a supermarketech často propastné rozdíly. Celkem bylo provedeno 37 aktuálních testů, v jejich rámci bylo hodnoceno téměř 900 výrobků. Podrobné výsledky šetření jsou publikovány v listopadovém vydání časopisu test.

Testovaly se rozdíly mezi klasickými značkami jako „Langnese“ nebo „Maggi“, diskontními značkami jako „Milsani“ nebo „Dulano“ a supermarketovými značkami jako „ja!“ nebo „Gut & Günstig“. Kdo chce nakoupit potraviny dobré kvality, nemusí sáhnout pouze po značkových výrobcích. V testu přesvědčilo svojí kvalitou mnoho výrobků privátních značek diskontů a supermarketů. Celkově byl každý druhý výrobek z discountů hodnocen známkou „dobrý“. U klasických značkových výrobků bylo známkou „dobrý“ ohodnoceno 38 %, 1 % pak známkou „velmi dobrý“. Výrobky privátních značek supermarketů obdržely známku „dobrý“ také v 38 % případů.

Cenové rozdíly mezi klasickými značkami a privátními značkami obchodníků byly někdy propastné. To prokázalo i porovnání spotřebního koše obsahujícího 12 výrobků denní potřeby z testu. Kdo se rozhodl pro nákup výrobků klasických značek, musel zaplatit téměř o polovinu více, než když nakoupil výhradně zboží privátních značek v diskontních prodejnách.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info