Souhrn událostí uplynulého dne – 3.11. 2011

Koalice odmítla řešit na schůzi sněmovny situaci Lesů ČR

Hospodaření a tendry státního podniku Lesy ČR dnes sněmovna nebude na mimořádné schůzi projednávat. O schůzi požádala opoziční ČSSD s podporou KSČM. Vládní koalice ale podle očekávání schválení programu tohoto zasedání nepodpořila. Projednávání tak skončilo po 50 minutách, které vyplnili svými projevy hlavně zástupci opozice a ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). "Není vhodná doba otevírat tuhletu diskusi v okamžiku, kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil tendr (na lesnické práce a těžbu dřeva ve státních lesích po roce 2012)," uvedl ministr.

Využití vajec z klecových chovů v příštím roce

Vejce, která budou i po datu 1. ledna 2012 vyprodukována v klecových bateriích a tudíž ilegální, by měla být v členských zemích EU, kde k tomu dojde, pravděpodobně použita pouze k průmyslovému zpracování. V tomto směru se vyslovil eurokomisař pro zdravotnictví John Dalli na zasedání zemědělského výboru Evropského parlamentu. Likvidace ilegální vyprodukovaných vajec se Dalli očividně nedomáhá. Dalli chce omezením použití vajec pouze pro průmyslové zpracování dosáhnout, že se taková vejce neobjeví v maloobchodní síti za hranicemi dotyčných států. Eurokomisař potvrdil, že ne všechny členské státy EU dokáží dostát závaznému datu, stanovenému pro přechod na chov nosnic v obohacených klecích, ačkoliv byl zákaz klasických bateriových klecí vyhlášen již v roce 1999.

Vláda schválila výrazně nižší dotační programy v zemědělství

Vláda schválila návrh národních dotačních programů v zemědělství pro příští rok, který počítá pro 13 programů s necelými 197 miliony korun. To by proti letošnímu roku znamenalo výrazné snížení. Národní dotační programy však představují jen velmi malou část celkových agrárních podpor. Začátkem loňského listopadu vláda schválila na národní dotace pro letošní rok celkem 520 milionů korun. Během následného projednávání ve sněmovně byl ale objem národních dotací zvýšen na celkem 677 milionů Kč.

EU a Kanada jednají o volném obchodu

Protože se jednání v rámci Světové obchodní organizace (WTO) o Rozvojovém programu z Dohá (DDA), který měl rozhýbat světový obchod, vlečou bezvýsledně již téměř 10 let, nastupují na jeho místo snahy o uzavření bilaterálních obchodních dohod. Evropská unie a Kanada by chtěly ukončit jednání o volném obchodu již v průběhu příštího roku. V oblasti zemědělství má větší zájem o proniknutí na kanadský trh Evropská unie než naopak. Kanadský dovoz z EU v objemu 2,7 mil. € převyšuje vývoz, který se pohybuje v objemu přibližně 2,3 mil. €. To představuje 10. a 11. místo na žebříčku nejdůležitějších obchodních partnerů EU.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info