Koalice odmítla řešit na schůzi sněmovny situaci Lesů ČR

Hospodaření a tendry státního podniku Lesy ČR dnes sněmovna nebude na mimořádné schůzi projednávat. Požádala o ni opoziční ČSSD s podporou KSČM. Vládní koalice ale podle očekávání schválení programu tohoto zasedání nepodpořila. Projednávání tak skončilo po 50 minutách, které vyplnili svými projevy hlavně zástupci opozice a ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

"Není vhodná doba otevírat tuhletu diskusi v okamžiku, kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil tendr (na lesnické práce a těžbu dřeva ve státních lesích po roce 2012), uvedl ministr. Podle něj tendr nebyl vypsán v rozporu se zákonem. Bendl má ale pochybnosti o jeho podmínkách. Obává se, vítězství jedné velké firmy by mohlo vést k zániku malých dřevařských firem, k monopolizaci a tím i ke zvýšení ceny za lesnické práce.

Z oficiálního přehledu podaných nabídek do soutěže vyplývá, že společnost Less & Forest zaznamenala vítězství na 75 procentech jednotek. Firma ale uvedla, že se nedá čekat, že by Less & Forest pracoval na všech jednotkách, neboť na to nemá dostatečnou kapacitu.

Antimonopolní úřad pozastavil tendr minulý týden, Lesy ČR proti tomuto rozhodnutí podaly rozklad. Bendl mezitím připustil možnost personálních změn ve vedení Lesů ČR.

Tendr se koná na základě Dřevěné knihy, která vznikala za Bendlova předchůdce Ivana Fuksy (ODS). Ministr podotkl, že podmínky tendru byly konzultovány s ÚOHS i s protikorupční organizací Transparency International. Dřevěnou knihu ale Bendl označil za živý materiál. Je prý připraven na debatu o její případné modifikaci "napříč politickým spektrem".

Jednání sněmovny nyní pokračuje schvalováním další mimořádné schůze, na níž chce ČSSD řešit financování Hasičského záchranného sboru.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info