BASF žádá o registraci nové GM odrůdy konzumního bramboru

BASF Plant Science v pondělí zažádal u Evropské komise o registraci geneticky modifikované odrůdy bramboru ’Fortuna’. Od roku 2014/15 by tato odrůda měla být k dispozici pro produkci hranolek a chipsů. „Žádost o registraci zahrnuje komerční pěstování i použití jako potraviny a krmiva“, uvádí BASF. Přednost GM bramboru spočívá podle koncernu v její rezistenci vůči plísni bramborové. Podkladem nově vyvinuté odrůdy byla v Evropě významná odrůda bramboru pro výrobu hranolek. ’Fortuna’ byla v polních pokusech testována šest let.

Spolkové ministerstvo zemědělství však radostné očekávání vědců z Agrárního centra Limburgerhof utlumilo. Mluvčí ministryně zemědělství oznámil, že proces registrace by mohl trvat mnoho let. Kromě Evropské komise totiž musí vyhotovit odborný posudek také Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

Odpůrci GMO před tímto krokem BASF varovali. Spotřebitelé nechtějí žádné geneticky modifikované brambory a také výrobci hranolek, fastfoodů a chipsů používání takových odrůd striktně odmítají, uvádí organizace Greenpeace ve své první reakci.

’Fortuna’ je třetí geneticky modifikovanou odrůdou bramboru, pro kterou BASF předložil žádost o registraci. V posledním roce získala povolení odrůda ’Amflora’. Pěstování však bylo na základě neúmyslného smíchání s jinou odrůdou a také na základě mohutných protestů omezeno v letošním roce jen na několik hektarů. V roce 2010 podal BASF také žádost o registraci odrůdy bramboru ’Amadea’. Obě tyto odrůdy jsou určeny pro produkci škrobu. V případě dvou dalších geneticky modifikovaných odrůd čeká koncern na povolení. Také tyto odrůdy jsou určeny pro průmyslové využití.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info