Souhrn událostí uplynulého dne – 4.11. – 6.11.2011

Potraviny v diskontech jsou cenově výhodné a kvalitní

Potraviny prodávané v řetězcích diskontních prodejen nejsou horší než značkové výrobky. Nové aktuální šetření Stiftung Warentest (německá organizace na ochranu spotřebitelů) dospělo k závěru, že privátní značky jednotlivých diskontů mají vysokou kvalitu. Přitom jsou mezi cenami srovnatelných výrobků v diskontech a supermarketech často propastné rozdíly. Celkem bylo provedeno 37 aktuálních testů, v jejich rámci bylo hodnoceno téměř 900 výrobků. Podrobné výsledky šetření jsou publikovány v listopadovém vydání časopisu test.

Zemědělci brání půdu

Zločin, naprostá lumpárna, tak označil prezident Agrární komory Jan Veleba návrh hospodářského výboru na neplacení odvodů za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu na dopravní a průmyslové stavby, který jako změna zákona o ochraně zemědělského fondu je »přílepkem« k návrhu zákona o podporovaných zdrojích energie. Veleba na včerejší tiskové konferenci zdůraznil, že o uzákonění odvodů, k němuž došlo od 1. 1. 2011, bojovali zemědělci tři roky, neboť denně kvůli stavebním projektům ubývalo 13 až 15 hektarů zemědělské půdy (celkem je jí v ČR 4,2 mil. ha), většinou nejvyšších bonitních tříd. Poukázal na fakt, že přitom v ČR je rozsáhlé množství opuštěných průmyslových zón, tzv. brownfields (hnědých polí územních plánů).

Koalice odmítla řešit na schůzi sněmovny situaci Lesů ČR

Hospodaření a tendry státního podniku Lesy ČR dnes sněmovna nebude na mimořádné schůzi projednávat. Požádala o ni opoziční ČSSD s podporou KSČM. Vládní koalice ale podle očekávání schválení programu tohoto zasedání nepodpořila. Projednávání tak skončilo po 50 minutách, které vyplnili svými projevy hlavně zástupci opozice a ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). "Není vhodná doba otevírat tuhletu diskusi v okamžiku, kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil tendr (na lesnické práce a těžbu dřeva ve státních lesích po roce 2012), uvedl ministr. Podle něj tendr nebyl vypsán v rozporu se zákonem. Bendl má ale pochybnosti o jeho podmínkách.

Exporty rýže z Thajska pravděpodobně poklesnou

Thajská asociace exportérů rýže se domnívá, že vývozy rýže ze země, která je největším exportérem komodity na světě, poklesnou v období od listopadu do ledna o 50%. Průměrné měsíční vývozy, kterých bylo dosaženo v prvních 9 měsících, by se měly snížit z 1 milionu tun na 500 000 tun. Jednou z příčin jsou nákupy úřadů, které zvýšily domácí ceny a snížily konkurenceschopnost komodity v zahraničí. Další nepříznivou zprávou jsou největší povodně v zemi za posledních 50 let, které poškodily úrodu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info