Kejkle s půdou

Prodej státní půdy se pomalu blíží do závěrečné etapy. Lze prodávat už jenom něco přes sto tisíc hektarů. O to víc roste chuť spekulantů, developerů a politiků tuto poslední šanci využít a něco pro sebe urvat. Nutno říci, že se tak děje za podpory státu a zákonodárců.

Prodej státní půdy byl až do poloviny letošního roku relativně férová záležitost. Prodávalo se podle zákona č. 95/1999 Sb. (pracovně zákona o prodeji státní půdy) na bezúročné třicetileté splátky. Pak ovšem Pozemkový fond ČR bez varování, natož projednání s Agrární komorou ČR, s odvoláním na dikci Evropské unie, o veřejné podpoře, prodej půdy podle zákona č. 95/1999 Sb. zastavil. Bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksu jsme požádali o zásah a obnovení prodejů na splátky s tím, že navrhujeme v dotyčném zákoně změnit jediné slovo – splátky „bezúročné“ na splátky „úročené“. Nic víc, nic míň.

I stalo se a vláda připravila v tomto smyslu novelu zákona. Dne 5. října 2011 přijal Zemědělský výbor při projednávání návrhu novely tohoto zákona, jenž měnila splátky bezúročné na úročené, doplňující pozměňovací návrh zařadit do zákona neomezenou přednost při nákupu státní půdy držitelům restitučních nároků. Ne tedy jenom těch, kteří mají v katastru nebo sousedním katastru, kde se státní půda prodává svůj nevypořádaný nárok. Ale všech, od Šumavy až po Čeladnou. I těch, kteří se zemědělstvím mají společné jen to, že si restituční nárok nakoupili! Tento návrh jde proti všem poctivým zemědělcům a jde na ruku spekulantům. Návrh zákona je v Poslanecké sněmovně ve druhém čtení a je ještě čas ho v této podobě zastavit.

Druhou „lahůdkou“ v podání našich zákonodárců je přílepek k zákonu o podporovaných zdrojích energie. Ten je bohužel už ve třetím čtení a jeho schválení by znamenalo v civilizovaných zemích ojedinělou záležitost – developeři a investoři by dostávali půdu pro výstavbu průmyslových objektů zdarma! To všechno prosím v době, kdy ministr financí zápasí s rozpočtem, kdy vydává další chmurné předpovědi o poklesu růstu HDP, kdy se nedaří dodržet plánovaný deficit státního rozpočtu.

Uvedl jsem dva žhavé a stěží uvěřitelné příklady, jak si připravují lobbistické skupiny českou půdu. Co dělat? V prvním případě musíme obejít poslance sněmovny, věc jim vysvětlit a požádat je o slušnost a rozum. V druhém případě musíme upozornit veřejnost a média.

Ing. Jan Veleba

prezident Agrární komory ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info