Rusko zastavilo povinnost bezpečnostních certifikátů

Dnem 21. října 2011 bylo ruskou stranou zrušeno nařízení, doprovázet všechny zásilky komodit rostlinného původu, které jsou určeny k potravinářskému účelu, bezpečnostním certifikátem o obsahu reziduí pesticidů, dusičnanů a dusitanů. Pro vývozce z České republiky do Ruska platila tato povinnost od května tohoto roku.

Zrušení tohoto nařízení oznámila Federální služba veterinárního a rostlinolékařského dozoru Ruské federace (Rosselkhoznadzor) Evropské unii jako výsledek dlouhodobého bilaterálního jednání mezi ruskou stranou a Evropskou komisí.

Povinnost doprovázet zásilky komodit rostlinného původu k potravinářskému využití bezpečnostním certifikátem ze schválených laboratoří, zavedlo Rusko v letech 2008-2011 na základě „Memoranda o bezpečnosti rostlinných produktů pro lidskou spotřebu vyvážených z Evropské unie do Ruské federace, týkajícího se reziduí pesticidů, dusičnanů a dusitanů".

Případné dotazy k této záležitosti zodpoví Ing. Iveta Zahálková, tel. 235 010 352, mob. 602 794 031, iveta.zahalkova@srs.cz.

Zbyněk Škodáček

tiskový mluvčí SRS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info