Souhrn událostí uplynulého dne – 7.11.2011

Premiér omezí Lesům ČR inzerci přes agentury

Premiér Petr Nečas plánuje během příštího roku razantně omezit spolupráci státních podniků včetně Lesů ČR s mediálními agenturami, které jim plánují kampaně a nakupují pro ně reklamní prostor v tisku či na internetu. „Státní firmy a úřady mají mít schopné zaměstnance, kteří dokážou vyjednávat se zástupci médií přímo, bez prostředníků,“ uvedl Petr Nečas pro Hospodářské noviny. Pro státní podniky - Lesy ČR, ale také ČEZ, Českou poštu nebo České dráhy, realizuje mnoho kampaní agentura Médea, kterou vlastní mediální magnát Jaromír Soukup. Médea ale pomáhala také s předvolebními kampaněmi Věcem veřejným a ČSSD a tak má premiérovo rozhodnutí politické souvislosti. Vliv mediálních agentur a především pak Jaromíra Soukupa začala totiž koaliční vláda omezovat hned po svém nástupu.

Producenti vína doufají v potenciál na čínském trhu

Pokles prodeje vína na tradičních trzích nyní vinaře přiměl vsadit na čínský trh, jako potenciální odbytiště. Jak upozorňuje agentura AP, vzhledem k tomu, že v této oblasti panuje velká konkurence a Čína není typickou zemí pro konzumaci vína, nepůjde o lehce získané peníze. Tisíce lidí se přišly minulý týden podívat na významný veletrh vína a lihovin v Hongkongu, při kterém ochutnaly nespočet značek od výrobců z Nového Zélandu až po francouzský region Bordeaux. Další návštěvníci se zúčastnili konference o víně v centru města, kde hovořil i Francis Ford Coppola, hollywoodský režisér a kalifornský producent vína v jedné osobě.

V Olomouckém kraji se zvýšila podle odhadů ČSÚ produkce obilovin

Pěstitelům obilovin z Olomouckého kraje letos meziročně vzrostla podle odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) produkce obilovin. Na základě zjišťování k 15. říjnu ji statistici odhadli na 645.553 tun, v roce 2010 to bylo 520.048 tun. V celé zemi se loni sklidilo podle předběžných údajů 8,2 milionu tun obilovin, což představuje meziroční nárůst o 19,8 procenta. Zemědělským podnikům z Olomouckého kraje letos vzrostl podle odhadů ČSÚ průměrný hektarový výnos obilovin z 4,95 tuny v roce 2010 na 6,03 tuny. V porovnání s ostatními regiony pěstitelé z kraje obsadili čtvrtou nejlepší příčku v zemi.

Budoucnost zemědělských podniků v Dolním Sasku nejistá

Mnoho dolnosaských zemědělských farem nemá zajištěno žádného následovníka, který by chtěl pokračovat v budoucnu v jejich provozování.Ještě stále mnoho sociálních skupin v Německu sní o obrazu zemědělství opírajícího se o malé sedláky. Realita je však zcela jiná. Stále více a více zemědělců z tohoto obrazu světa odchází. Ani německá spolková země Dolní Sasko nezůstala stranou významných strukturálních změn. Podle tiskové zprávy dolnosaské zemědělské komory téměř dvě třetiny z 26 000 zemědělských subjektů vedených manažery staršími 45 let nemají vyjasněné nástupnictví zajišťující další chod podniku. Jak doložily výsledky loňského sčítání, může spolehlivě počítat s pokračovatelem pouze 6 000 z celkového množství přibližně 16 000 dolnosaských podniků s hlavní výdělečnou činností v zemědělství.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info