Konopný veletrh Cannafest nabídne produkty 120 vystavovatelů

V pořadí již 2. ročník konopného veletrhu Cannafest Prague 2011 nabídne desítky vystavovatelů z různých zemí světa, besedy s odborníky či koncerty rockových kapel. V prostorách Průmyslového paláce návštěvníci od 26. do 27. listopadu najdou například prodejce a výrobce konopného oleje, textilu a kosmetiky.

"První ročník se opravdu povedl nad míru. Nenastaly žádné komplikace. Úzce jsme spolupracovali s policií, aby na místě nedocházelo k nelegálnímu nakládání s konopím, což se nám dařilo. Na festivalu totiž není povoleno konopí jakýmkoliv způsobem užívat či nelegálně distribuovat," řekl ČTK ředitel veletrhu Lukáš Běhal.

V roce 2010 Cannafest na pražské Výstaviště přilákal na 17.000 návštěvníků a 119 vystavovatelů ze 17 zemí světa včetně Spojených států či Kanady. "Letos je počet vystavovatelů praktický stejný, přivítáme zde ale nově například hosty z daleké Austrálie," dodal Běhal.

Oproti loňskému ročníku přibyly například i firmy s pokročilou pěstební technikou či semenné banky ze Španělska. Kromě toho na návštěvníky konopného veletrhu čekají prezentace rozličných výrobků z této aromatické byliny. Konopí se využívá například pro výrobu textilu, léčiv, potravin, kosmetiky, a dokonce i ve stavebnictví. Cannafest si proto podle Běhala našel příznivce nejen u mladé generace, ale i v řadách seniorů.

"Chceme konopí ukázat v tom lepším světle, než tomu bylo doposud. Aby si lidé dokázali představit, že to není jen o jeho užívání pro zábavu, ale že má všestranné využití, které je známo již po stovky let," dodal ředitel veletrhu, který kromě prezentací výrobků nabídne i dvojjazyčnou konferenci českých i zahraničních odborníků.

Přednášky se budou týkat například využití konopné mouky či léčby Parkinsonovy nemoci a pacientů s roztroušenou sklerózou pomocí konopí. Velkým tématem diskuse bude také současná legislativa.

V současné době se připravuje novela zákona, která by měla povolit užívání a pěstování konopí na léčebné účely. "Pokud vše půjde, jak má, tak by vládní návrh měl být hotov do konce roku, v platnost by pak změny mohly vejít možná už ve 2. polovině roku 2012," řekla ČTK Hanka Gabrielová z občanského sdružení Konopa.

Součástí veletrhu Cannafest Prague 2011 je také doprovodný program, který nabídne různé soutěže, ukázky vaření z konopí nebo hudební koncerty.

Více informací lze najít na www.cannafest.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info