Souhrn událostí uplynulého dne – 8.11.2011

Index cen FAO v říjnu poklesl

Prudký pokles cen obilovin, olejů, cukru a mléčných výrobků v říjnu způsobil 4% propad indexu cen FAO. Index cen Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) se v říjnu propadl na své jedenáctiměsíční minimum, oproti září poklesl o 4 % na 216 bodů (graf 1). I přesto však ceny potravin zůstávají v meziročním srovnání obecně vyšší a velmi volatilní. Pokles indexu cen FAO byl způsoben prudkým poklesem mezinárodních cen obilovin, olejů, cukru a mléčných výrobků (graf 2). Ceny masa klesly nejméně. I přes výrazný propad indexu cen FAO za říjen (zveřejněný 3. listopadu) byly ceny ještě o 5 % vyšší než tomu bylo ve stejném období loňského roku.

Lesy ČR i nadále vykazují růst HV - za první tři čtvrtletí téměř 5 miliard korun

HV LČR za 9 měsíců letošního roku dosáhl 4,965 miliardy Kč. Obdobného výsledku se v historii podniku nepodařilo nikdy dosáhnout. HV je již  nyní téměř o 1,8 miliardy korun vyšší než za celý loňský rok. HV není důsledkem snížení nákladů na péči o les ani zvýšení těžeb: roční těžba je obdobná - náklady na péči o les jsou na nejvyšší úrovni; LČR vrací letos zpátky do lesa rekordní 4 miliardy korun, a to zejména do pěstební činnosti, výstavby a údržby lesní infrastruktury a vodních toků.

Ministři životního prostředí zemí V4, Bulharska a Rumunska jednali o nízkouhlíkové politice a přípravě na konferenci v Durbanu

Tématem prvního dne jednání byla analýza přechodu na vyšší cíl snížení emisí skleníkových plynů, příprava zemí na 17. konferenci smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a 7. zasedání smluvních stran Kjótského protokolu. Ministři také jednali o stavu ovzduší, novém rozpočtovém rámci Evropské unie nebo environmentální politice EU. Příprava nízkouhlíkové ekonomiky: Ministři připomněli důležitost a význam přípravy nízkouhlíkové ekonomiky k roku 2050 a zdůraznili, že jakékoli další kroky je třeba pečlivě posoudit z pohledu všech potenciálních nákladů, přínosů a dopadů na úrovni jednotlivých členských států, a to včetně průmyslových odvětví, aby se minimalizovala rizika úniku uhlíku a zajistila se ekonomická proveditelnost.

Listopad - Dřevo jako obnovitelná surovina

Mezi evropskými státy zaujímá naše republika 12. místo v lesnatosti (33,5 %), v zásobě dřeva na 1 hektar je na 4. místě (245,8 m3/ha) a v ročním přírůstu na 1 ha je na 6. místě (7,8 m3/ha). Zejména poslední dva údaje dokumentují, že stav lesů v České republice není zdaleka takový, jak je bohužel často prezentován. Celkový roční přírůst (to, co v lesích ročně naroste) v českých lesích je přibližně 18 mil. m3, přitom se ročně vytěží zhruba 14 - 15 mil. m3, to znamená, že každoročně se zvětší zásoby dřeva nejméně o 3 mil. m3 a v roce 2003 činily 650 mil. m3 (v roce 1930 to bylo 307 mil. m3). V důsledku zvětšování rozlohy lesů se přírůst zvětšuje, to znamená, že v ČR se zvyšují zásoby dřeva i dynamika a rychlost tohoto procesu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info