Zemědělský svaz ČR jednal s ministrem zemědělství Petrem Bendlem

8. listopadu 2011 se zástupci Zemědělského svazu České republiky setkali s novým ministrem resortu zemědělství Ing. Petrem Bendlem. Na programu jednání bylo kromě oficiálního představení členů vedení ZS ČR, jehož předsedou je Ing. Martin Pýcha, také představení jeho činnosti. Podrobná diskuse byla věnována několika aktuálním záležitostem, mezi které mimo jiné patří otázka prodeje státní půdy, zrušení zákona o významu tržní síly, nový návrh občanského zákoníku a naposledy také téma odlišného postavení Moravy oproti Libereckému kraji při kompenzaci povodňových škod. Jednání bylo z obou stran hodnoceno jako konstruktivní.

Jedním ze stěžejních témat byla otázka prodeje státní půdy, jež je předmětem jak v současnosti připravované legislativy a do budoucna i „velké“ novely zákona o prodeji státní půdy. Zemědělský svaz se kriticky staví k nemožnosti nákupu státní půdy právnickými osobami – zemědělskými podniky, které na této půdě dlouhodobě hospodaří.

Nemožnost nákupu státní půdy pro zemědělské podniky, které na ni mnoho let hospodaří, je diskriminací tohoto typu ekonomických subjektů v zemědělství“ řekl nedávno zvolený předseda Zemědělského svazu ČR, Ing. Martin Pýcha. Vedle toho svaz navrhuje zapracovat do novely zákony takové úpravy, aby existovala možnost převedení v minulosti nakoupené půdy fyzickými osobami, mnohdy členy statutárních orgánů zemědělských podniků, na tyto podniky, které na půdě hospodaří.

Zástupci ZS ČR informovali ministra zemědělství také o možných negativních dopadech nového návrhu občanského zákoníku na nájemní vztahy mezi zemědělci a vlastníky půdy, stejně tak jako na vlastníky staveb na pozemcích vlastníků jiných. Pokud projde občanský zákoník v této podobě, může to vést k destabilizaci nájemních vztahů v zemědělství a především hrozí nárůst množství soudních sporů v této věci. Ministr vyjádřil pochopení se stanoviskem svazu a rozhodl se problematiku dále prověřit s právním oddělením ministerstva.

Mezi další věci, které projednali zástupci svazu s ministrem, patří zrušení zákona o významu tržní síly a s tím spojená následná novelizace zákona o ochraně hospodářské soutěže a zákona o cenách. Zemědělský svaz zákon o významné tržní síle dlouhodobě podporuje, a proto vnímá jako nezbytné, aby klausule řešící nerovné postavení zemědělců a potravinářů v rámci výrobní vertikály po zrušení tohoto zákona nezmizely, ale byly včleněny do jiných právních předpisů. Zákon o významné právní síle řeší mj. určité zásady v obchodním styku, např. dobu splatnosti a další.

Ministr Bendl byl také informován o nedořešené situaci vyrovnání za povodně, kdy byla Morava oslabena v kompenzacích o cca polovinu oproti Libereckému kraji. Předchozí šéf resortu Ivan Fuchsa slíbil řešení již dříve, avšak z důvodu jeho odvolání nedošlo k finálnímu dotažení. I na dořešení této situace zaměří nový ministr zemědělství svou pozornost.

Mezi další projednávaná témata patřila ve stručnosti reforma SZP EU po roce 2013; přílepek zákona o vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu; otázka podpory odbytových družstev; nastavení podpory ekologického zemědělství či půdoochranné technologie. V neposlední řadě byla řešena také otázka rozpočtu, přesněji národních doplňkových plateb TO UP v roce 2011 a 2012 a národních dotací v roce 2012. Tuto problematiku nyní projednává ministr Petr Bendl s ministrem financí Kalouskem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info