Spotřebitelské ceny poskočily vzhůru o 2,3 procenta

Spotřebitelské ceny v říjnu vzrostly v meziročním srovnání o 2,3 % po zářijových 1,8 %. V porovnání s předchozím měsícem ceny stouply podle údajů Českého statistického úřadu o 0,3 %, což ovlivnilo zejména zdražení potravin, ovoce a zeleniny, nealkoholických nápojů, oděvů a obuvi. „Meziměsíční pokles způsobený sezónními faktory zaznamenaly ceny rekreací,“ konstatoval analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Největší vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen měly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny chleba byly vyšší o 25,7 %, běžného pečiva o 34,9 %, mouky o 28,1 %, mléka o 9,2 % a cukru až o 27,8 %. Svůj díl si připsaly také vyšší ceny za bydlení. Ceny zemního plynu například vzrostly o 12,5 %, elektřiny o 4,6 %, vodného o 6,2 % a stočného o 5,8 %.

Na snižování meziročního růstu naopak nejvíce působily ceny v oddíle rekreace a kultura, a to především díky zlevnění audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat. Meziročně šly dolů i ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,9 % a ceny služeb o 1,2 %.

„Růst cen bez započtení nepřímých daní je v Česku mírný a nepředstavuje pro naší ekonomiku problém. Uvědomuje si to i Česká národní banka, která nechala na svém zasedání minulý týden úrokové sazby beze změny. Spotřebitelé se tak nemusí obávat výrazného růstu cen u zboží mimo sníženou sazbu DPH,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info