Souhrn událostí uplynulého dne – 9.11.2011

Zemědělský svaz ČR jednal s ministrem zemědělství Petrem Bendlem

8. listopadu 2011 se zástupci Zemědělského svazu České republiky setkali s novým ministrem resortu zemědělství Ing. Petrem Bendlem. Na programu jednání bylo kromě oficiálního představení členů vedení ZS ČR, jehož předsedou je Ing. Martin Pýcha, také představení jeho činnosti. Podrobná diskuse byla věnována několika aktuálním záležitostem, mezi které mimo jiné patří otázka prodeje státní půdy, zrušení zákona o významu tržní síly, nový návrh občanského zákoníku a naposledy také téma odlišného postavení Moravy oproti Libereckému kraji při kompenzaci povodňových škod. Jednání bylo z obou stran hodnoceno jako konstruktivní.

Cioloş návrh zemědělské politiky EU před kritiky brání

Rumunský eurokomisař Dacian Cioloş včera v Evropském parlamentu sklidil za návrh reformy společné zemědělské politiky EU kritiku od europoslanců i některých ministrů zemědělství, kteří byli jeho vystoupení v zemědělském výboru rovněž přítomni. Evropská komise svůj plán představila počátkem října. Evropská komise v červnovém návrhu příštího sedmiletého unijního rozpočtu počítá s tím, že by se výdaje na nejstarší společnou politiku Evropské unie změnily jen minimálně. Pokud by je státy a Evropský parlament schválily v navrhované podobě, dosahovaly by ročně 53 miliard eur (EurActiv 30.6.2011).

Potraviny zvyšují inflaci. Oproti loňsku o 0,5 %

O půl procentního bodu se v říjnu, oproti stavu v září, zvýšily meziročně spotřebitelské ceny. Dosáhly úrovně 2,3 procenta. Informaci přinesl Český statistický úřad. Podle něho meziměsíční nárůst 0,3 procenta zavinilo hlavně zvýšení cen ovoce o 7,9 %, plodové zeleniny o 7,2 %, vajec o 7,7 %, čokolády a čokoládových výrobků o 2,5 %, nečokoládových cukrovinek o 4,4 %. Ceny masa vzrostly o 0,8 %, mléka o 0,7 %, olejů a tuků o 0,8 %. Ceny oděvů se zvýšily o 1,8 % a obuvi o 2,7 %. V bydlení se zvýšily ceny zemního plynu o 0,7 %. V dopravě vzrostly ceny pohonných hmot o 0,5 %. Naopak klesly ceny lázeňských pobytů o 5,7 % a tuzemských rekreačních pobytů o 6,6 %.

Nový škůdce ovoce se objevil ve Švýcarsku

V některých oblastech Švýcarska byl v červenci letošního roku poprvé zaznamenán výskyt nebezpečného škůdce ovoce Drosophila suzukii. Nový škůdce ovoce Drosophila suzukii byl ve Švýcarsku poprvé zaznamenán v červenci 2011 na bobulovinách v Tessinu a Graubündenu. Vzhledem ke škodám, které D. suzukii v roce 2010 způsobila v Itálii a Francii, byla ve výzkumném ústavu Agroscope Changins-Wädenswil (ACW) na jaře letošního roku vytvořena pracovní skupina, která v oblastech pěstování ovoce po celém Švýcarsku instalovala lapače a provádí monitoring výskytu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info